Farlig kemi fundet i populære plastikbolde - smid dem ud, lyder rådet

​Boldene er blevet solgt i danske legetøjsbutikker og er fyldt med hormonforstyrrende kemikalier, viser en test fra Forbrugerrådet.

Når plastik skal omdannes til bolde, skal der bruges såkaldte ftalater til at gøre plastikken blød. Og en række af disse ftalater kan være hormonforstyrrende og ødelægge evnen til at få børn.

Alligevel er de skadelige stoffer fundet i seks plastikbolde solgt i danske butikker, viser en test foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er rigtig trist og bekymrende. Vi vil gerne kunne stole på, at det, som vi køber i butikkerne i Danmark, er lovligt og sikkert, siger testansvarlig Christel Søgaard Kirkeby til TV 2.

Udover at boldene kan være skadelige at tage sutte på, lege og spille med, kan plastikken udstøde dampe, som kan være skadelige, hvis de indåndes eller optages gennem huden.

Se listen over de seks bolde i bunden af denne artikel.

Smid bolden ud

Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt de seks bolde til myndighederne, og det er nu op til Miljøstyrelsen at vurderer, hvorvidt de skal gøres ulovlige i Danmark.

Allerede nu er anbefalingen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi dog klar: Ejer du eller dit barn en af de seks bolde, bør de smides ud med det samme.

Og den anbefaling kan læge og professor ved Syddansk Universitet Tina Kold Jensen tilslutte sig:

- Ftalater påvirker hormonsystemet – især hos ufødte børn og små børn. De påvirker udviklingen af kønsorganer, og værst påvirker det drenge, siger hun til TV 2.

- Og flere og flere studier peger på, at det ikke kun er farligt for kønsorganerne og frugtbarheden, men også kan påvirke hjernen.

Farligt skumlegetøj og bolde

Anmeldelsen af de seks bolde kommer kort tid efter, at det populære skumlegetøj Squishies blev fjernet fra hylderne i danske legetøjsforretninger.

I en test foretaget af Miljøstyrelsen viste det sig nemlig, at 12 udgaver af de små skumplastfigurer indeholdt kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at det kunne skade forplantningsevnen, være kræftfremkaldende, giver skader på leveren og irritere både øje og slimhinder.

Og det er da heller ikke første gang, at plastikbolde kommer i myndighedernes søgelys.

Sidste år blev en rød plastikbold vurderet ulovlig af Miljøstyrelsen, da den indeholdt næsten 50 procent af det hormonforstyrrende ftalat DIBP.

Forbrugerrådet efterlyser mere kontrol

Begge tilfælde vidner om, at der er behov for mere kontrol over det legetøj, som ender på hylderne i danske butikker, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Det er et kæmpe stort problem, hvis man ikke ved, hvad der egentlig er i legetøjet. Så sælger butikkerne det videre uden at vide, om man lever op til reglerne, siger Christel Søgaard Kirkeby.

- Og vi ser desværre stadig, at nogle virksomheder ikke har styr på kemikalierne i deres produkter.

Hos Forbrugerrådet så mange gerne, at der blev indført mærkning på legetøj, så forbrugerne sort på hvidt kan se indholdet.

Ulovligt eller ej?

Hos Miljøstyrelsen bekræfter Center for Sikker Kemi, at man har modtaget anmeldelsen af de seks plastikbolde fra Forbrugerrådet.

- Hvis boldene viser sig at være ulovlige, så vil vi tage skridt til, at boldene fjernes fra markedet, siger Jane Pedersen, funktionsleder i Kemikalieinspektionen hos Miljøstyrelsen, til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Farlig kemi fundet i disse seks bolde

01. Grøn plastbold fra Chao Chao
Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 26,8 % DEHP og 0,5% DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,1% DEHP og 0,3% DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.
Chao Chao har oplyst til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de vil fjerne bolden fra butikken.

02. Pink plastbold fra Chao Chao
Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 15,9% DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,3% DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.
Chao Chao har oplyst til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de vil fjerne bolden fra butikken.

03. Supercup plastbold fra VN Legetøj
Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 37,8% DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,3% DIBP.
Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

04. Guardian Fodbold fra Tranberg Dahl
Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 9 % DEHP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,1% DEHP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen, der bland andet skal tage stilling til, om bolden er legetøj eller sportsudstyr.
Producenten Tranberg Dahl oplyser til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at  bolde med ftalater er trukket fra markedet, og at de fremadrettet vil teste for ftalater.

05. Football plastbold fra VN Legetøj
Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 57,7% DIBP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,3% DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.
Miljøstyrelsen har tidligere vurderet, at en bold med et lavere indhold af DIBP end denne bold kan udgøre en risiko, hvis et barn leger med bolden.

06. Gul plastbold fra Harald Nyborg
Bolden indeholdt ftalater. Der blev fundet 57,6 % DIBP og 0,14% DEHP. Legetøj må maksimalt indeholde 0,1% DEHP og 0,3% DIBP. Produktet er anmeldt til Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen har tidligere vurderet, at en bold med et lavere indhold af DIBP end denne bold kan udgøre en risiko, hvis et barn leger med bolden.
Harald Nyborg oplyser til TV 2, at man nu fjerner fire bolde fra butikkerne.

Seneste nyt

fra Nordjylland