Her er 7 symptomer på kræft, du ikke bør overse

Hvert år rammes omkring 35.000 danskere af kræft, som er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år, og i uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus på kræft, når de sammen med danskerne samler ind til kampen mod kræft.

I Danmark har vi stadig den dårligste kræftoverlevelse i Norden. En af grundene til det er, at vi er for langsomme om at gå til lægen, når vi får symptomer, der kan være tegn på kræft. Det forklarer tidligere overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten. 

- De fleste er i dag opmærksomme på, at de skal gå til lægen, hvis de får uforklarlig blødning eller modermærker, der ændrer sig, men symptomer som synkebesvær, uforklarligt vægttab, hoste, ændret afføringsmønster og knuder eller hævelser kan også være tegn på kræft, siger hun til TV 2. 

Syv symptomer, du bør gå til lægen med
Hos Kræftens Bekæmpelse har man fremhævet syv symptomer, der kan være tegn på kræft, og som man bør gå til lægen med, hvis det varer for længe. Blandt de ting, man måske ikke lige tænker over, er blandt andet diarré og forstoppelse, hæshed og ondt i halsen. 

Et råd, der går igen ved mange af symptomerne, er, at du bør kontakte din læge, hvis du for eksempel har diarré, forstoppelse, hoste eller ondt i halsen i mere end en måned – altså længere tid, end hvad man kan forvente en normal forkølelse eller et maveonde kan tage.

- Tiden spiller en vigtigt rolle. Hvis man vil opnå en god helbredelsesprocent, gælder det om at være tidligt ude. Hvis du for eksempel har ondt i halsen eller hoster i længere tid, end man kan forvente en normal forkølelse tager, altså omkring tre-fire uger, så skal man undersøges, forklarer Iben Holten. 

SÅ MANGE DØDE AF KRÆFT I 2013:

Antallet af kvinder per 100.000 indbygger, der er døde af kræft i 2013(Aldersstandardiseret rate pr. 100.000 indbygger)

Danmark: 214,7
Sverige: 177,9
Norge: 176,9
Finland: 156,5

Antallet af mænd per 100.000 indbygger, der er døde af kræft i 2013:

Danmark: 299, 9
Norge: 265
Sverige: 237,8
Finland: 241,9

Kilde: NORDCAN

Seneste nyt

fra Nordjylland