Heste velkomne på Hjallerup Marked – alvorlig herpes har ikke spredt sig

En særlig aggressiv form for herpes har kostet flere fynske heste livet, men de fleste dyrskuer er optimistiske inden sæsonen for alvor skydes i gang.

Det starter som en luftvejsinfektion og feber, men efter få uger kan heste, der er smittet med en særlig aggressiv form for hesteherpes, blive delvist lamme. I sidste ende kan det koste dem livet.

Derfor fik nyheden om, at syge heste var blevet aflivet på Fyn de danske dyrskuer til at holde vejret. De næste måneder får de nemlig besøg af tusindvis af hesteejere og deres store dyr, som potentielt kunne være i smittefare. I alt fem fynske heste er blevet aflivet.

Det ser dog ud til, at de og andre hesteinteresserede kan ånde lettet op igen. Torsdag kom beskeden om, at der ikke er tegn på spredning af virussen – en besked, som ikke mindst har glædet Nordens største marked for heste, Hjallerup Marked i Nordjylland.

- Dukker der ikke flere tilfælde af syge dyr op, så forventer jeg bestemt, at der kommer heste på markedet i år, konstaterer formanden Keld Nielsen og tilslutter sig dermed en lang række andre danske dyrskuer.

Frygt for spredning

Hjallerup Marked har hvert år mellem 500-1000 heste, der deltager i springkonkurrencer og udstillinger henover en weekend - i år den 31. maj til 3. juni. Derfor er det særlig vigtigt, at markedet kan garantere for dyrenes sikkerhed, fortæller formanden.

- Heste er vores vartegn, så det ligger os selvfølgelig meget på sinde. Det værste, der kan ske, er jo, at en af de heste, der har været forbi her, bliver syg, siger Keld Nielsen.

Det er bare få uger siden, at Sindal Marked - cirka 40 kilometer nord for byen - valgte at aflyse alle hesteudstillinger af frygt for virussen, efter der opstod en mistanke om, at virussen havde bredt sig til Jylland.

Den hest, der blev aflivet i Bjerringbro efter symptomer på hesteherpes, viste sig dog at være smittet med en anden form for virus end den, der var fundet hos de fynske heste. Alligevel resulterede mistanken i klare advarsler om smittespredning og flere aflyste ridestævner rundt om i landet

Heste på Hjallerup Marked i 2016.
Heste på Hjallerup Marked i 2016.
Foto: Rober Bedsted

Klare anbefalinger fra dyrlæger

Det er landbrugets videnscenter Seges, Dyrlægernes, Dansk Ride Forbund og Den Danske Dyrlægeforening – Faggruppe Heste, der står for den nye anbefaling, og som har holdt øje med spredningen i Danmark.

Fra dem lyder det da også, at det er fuldt ud sikkert at tage sine dyr med på dyrskue, hvis man ellers er opmærksom på dyret.  

- Det siger sig selv: Man skal kun køre afsted med en frisk og rask hest, men intet tyder på, at der er yderligere spredning af den særlige voldsomme type herpes, vi så på Fyn, siger formand for heste-faggruppen i Den Danske Dyrlægeforening, Kenneth Engelund Lassen. 

Også Det Fynske Dyreskue kommer derfor til at blive afholdt efter planen i starten af juni. 

Ingen syge heste på Fyn 

Ansvarlig for dyrskuet på Fyn, Gitte Bech, har tidligere meldt ud, at de ville bandlyse heste, hvis der var risiko for, at herpesvirussen spredte sig.

Da det nu ikke er tilfældet, åbner de op for 310 heste den 15.-17. juni.

- Vi vil altid være nervøse for, at der kan opstå noget sygdom blandt vores dyr. Uanset om det er i år eller næste år. Det bedste, vi kan gøre, er at følge myndighedernes anvisninger, og det er det, vi gør, siger hun og fortæller, at de vil indføre ekstra sundhedskontroller af dyrene i år.  

Danmarks største dyrskue, Roskilde Dyrskue, har også meldt officielt ud, at deres dyrskue bliver med heste.   

Kun et enkelt fremtidigt dyrskue vil derfor blive hestefrit. Landbrugsmessen Gammel Estrup har nemlig valgt at frabede hesteudstillinger.


Seneste nyt

fra Nordjylland