Mette Frederiksen inden forhandlinger: Jeg udelukker ikke nogen

Partierne pegede til sammen på fire forskellige ledere for nye regeringsforhandlinger.

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, er torsdag eftermiddag blevet udpeget som kongelig undersøger. Efter sit møde med dronningen på Amalienborg fortæller Frederiksen, at hun ikke vil udelukke nogen partier fra forhandlingerne, der begynder fredag klokken ni.

- Jeg er hermed forhandlingsleder og tager opgaven på mig, glæder mig og indkalder alle Folketingets partier, og de nordatlantiske mandater, sagde Mette Frederiksen. Selv om Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten på forhånd har peget på hende, kommer hun til at indkalde alle partier - i rækkefølge efter partiernes størrelse ved valget.

- Jeg vil gerne stå i spidsen for en regering, der kan samarbejde og samarbejde bredt. Så jeg udelukker ikke nogen partier, sagde Frederiksen videre. Hun mener, at en ren S-regeringen vil være "den mest manøvredygtige".

Dermed står det klart, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiet bliver de første til at forsøge at danne en regering efter valget. Hun regner dog ikke nødvendigvis med nogen hurtigt regeringsdannelse. Forhandlingerne kan meget vel komme til at vare et stykke tid, siger hun. I hvert fald henover pinsen, søndag og mandag, og måske endda længere endnu.

- Jeg har i hvert fald ikke selv lagt nogen sommerferieplaner udover at passe mit arbejde, sagde Frederiksen.

VLAK gik af i formiddags

Dagen startede med, at Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag formiddag meddelte dronningen, at regeringen bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er opløst. Det skete klokken 11.

Kort efter klokken 17 kom statsministeren gennem de sidste fire år så ud efter endnu et møde med dronningen på Amalienborg.

- Jeg har rådgivet hendes majestæt dronningen til at udpege Mette Frederiksen (S) som kongelig undersøger med henblik på at danne en regering, sagde Løkke Rasmussen, da han mødte pressen ved Amalienborg. Frederiksen er derfor blevet indkaldt til et møde hos dronningen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Forude var gået en dronningerunde, hvor partierne ét efter ét meddelte majestæten, hvem de pegede på som kongelig undersøger. Det vil siger, hvem der ønskede skulle i spidsen for forsøget på at danne en ny regering.

- Min klare prognose er, at Mette Frederiksen bliver udnævnt til kongelig undersøger, sagde Lars Løkke Rasmussen efter sit første besøg hos dronningen klokken 11. Seks timer senere skulle det viste sig, at han havde ret.

SF ønsker flerpartiregering

Socialdemokratiet åbnede, da rækkefølgen bestemmes af partiernes valgresultat, dronningerunden klokken 14.00.

Her meddelte politisk ordfører for Socialdemokratiet, Nicolai Wammen, at partiet går efter at danne en socialdemokratisk étpartiregering.

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre bakker op om Mette Frederiksen som kongelig undersøger. Men i deres brev til dronning skrev det Radikale Venstre, at de gør det, for at hun kan "lede forhandlingerne om en stabil ny regering". En formulering som politisk analytiker Sigge Winther bider mærke i.

- Det er en meget bred formulering, der kan tyde på, at de ønsker en bred regering hen over midten, siger han til TV 2.

Også SF ønsker, at Mette Frederiksen inviterer andre partier ind i en kommende regering. Pia Olsen Dyhr sagde, at hun vil pege på S-formanden som statsminister, men at hun gerne ser, at Mette Frederiksen danner en regering bestående af flere partier fra rød blok.

Venstre går fortsat efter statsministerposten

Selvom Lars Løkke Rasmussen havde meddelt regeringens afgang, pegede Venstres repræsentanter, næstformand Kristian Jensen og gruppeformand Karen Ellemann, på Lars Løkke Rasmussen til at danne en ny regering ved deres besøg hos dronningen.

- Vi ved godt, at det måske ikke er nok, at vi peger på ham, men vi synes, det vil være det bedste for Danmark, sagde Kristian Jensen foran Amalienborg.

Han anbefalede dronningen, at Lars Løkke Rasmussen stod i spidsen for en regering hen over midten.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance pegede også på Lars Løkke Rasmussen som kongelig undersøger, selvom den fungerende statsminister ikke bejler til dem.

Dansk Folkeparti ønskede ligeså Lars Løkke Rasmussen i spidsen, men de troede ikke, det blev en realitet lige med det første. Det fortalte partiets formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Vi lægger et lod i Lars Løkke Rasmussens (V) skål, men vi ved jo godt, at når dagen er omme, så vil Mette Frederiksen (S) have stafetten til at danne regering, siger han.

- Og så er det jo først, hvis det bryder sammen, at vi kan se en anden vej.

Nye Borgerlige og Alternativet pegede på deres egne partiledere, Pernille Vermund og Uffe Elbæk, som kongelige undersøgere. Begge var de dog klar over, at de næppe ender i statsministeriet.

- Alternativet peger på Uffe Elbæk som forhandlingsleder. Alternativet anerkender samtidig, at der er et stort flertal i befolkningen, som ønsker Mette Frederiksen som forhandlingsleder. Alternativet vil ikke modsætte sig Mette Frederiksens forsøg på at danne regering under forudsætning, at den fører en ansvarlig politik baseret på en grøn, en social og en økonomisk bundlinje. Med venlig hilsen Uffe Elbæk, lød det i partiets indstilling til dronningen.

- Det er ikke fordi, jeg skal være statsminister. Det er for at være sikre på, at vi ikke kommer til at lægge stemmer eller mandater til en statsministerkandidat, som vil fortsætte afviklingen af vores frie og trygge samfund, sagde Pernille Vermund inden hun gik ind til dronningen.


FV19 - Folketingsvalg

060619 Christina Egelund

LA-profil efter valgnederlag: - Afviser ikke at stille op igen

Christina Egelund

Formænd: Vi begik for mange fejl

070619 Mette Frederiksen

play Hvis Mette bliver statsminister: - Nordjylland er mit udgangspunkt

mette frederiksen 1.maj

Mette Frederiksen inden forhandlinger: Jeg udelukker ikke nogen

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland