Klokkerholm Skole fortsat lukket trods besøg fra Beredskabsstyrelsen

Klokkerholm Skole er fortsat lukket, efter Beredskabsstyrelsen torsdag ikke kunne finde kilden til de mystiske lugtgener. Ledelsen vurderer mandag, om skolen kan åbne igen.

I Brønderslev Kommune har Klokkerholm Skole været lukket for skolens 300 elever og 35 ansatte siden tirsdag den 5. september.

Det skyldes kraftige lugtgener på skolen, der formentlig stammer fra byens kloakker.

Lugtgenerne har gjort, at skolens ledelse er blevet bekymret for både elevernes og personalets helbred.

Miljøsagsbehandlingen i Brønderslev Kommune har endnu ikke har fundet kilden til forureningen.

Senest har Brønderslev Kommunes miljømyndighed fået hjælp fra Beredskabsstyrelsen.

Beredskabet foretog målinger på Klokkerholm Skole og flere steder i det offentlige kloaksystem samt i en privat bolig, der også har været hårdt ramt af lugtproblemerne. Det oplyser Brønderslev Kommune på dens hjemmeside

Ikke sundhedsfarligt

Til TV 2 siger Jes Rose Nielsen, Miljøsagsbehandler i Brønderslev Kommune, om situationen:

- Vi har tjekket kloaksystemerne, både på selve skolen og hos lokale borgere, og der er ikke blevet målt niveauer, der er for høje. Det lugtede kraftigt i kloakken, men målinger slog ikke ud på stoffer, som kulbrinte og svovlforbindelser, der kan være sundhedsfarlige.

Miljøsagsbehandleren oplyser, at der derfor ikke er nogen akut sundhedsfare. Men det lugter stadig så kraftigt, at der ikke er undervisning på Klokkerholm Skole.

Halvdelen af byen berørt

Jes Rose Nielsen siger, at store dele af Klokkerholm har haft lugtgenerne inde på livet.

- Omkring halvdelen af byen har klaget over lugten og indberettet de kraftige lugtgener fra kloakkerne. Vi håber, at problemet nu er aftagende.

Årsagen til lugtgenerne er endnu ukendt, og Jes Rose Nielsen kalder situationen for "uforklarlig".

- Det store tordenskyl den 3. september kan måske være årsagen til, at lugten opstod. Men typisk vil kraftig regn, som vi har oplevet den seneste tid, være med til at skylle lugten væk. Der kan muligvis være skyllet noget sundhedsfarligt ud i byens kloakker. På nuværende tidspunkt kan vi ikke udelukke noget, forklarer han.

Mange medarbejdere med hovedpine

Helle Faber er skoleleder på Klokkerholm Skole. Hun siger til TV 2, at skolen gør alt for at komme lugtproblemet til livs og få genetableret undervisningen:

- Vi lufter ud på skolen hver dag og sørger for at døre og vinduer står åbne. Samtidig bliver kloakkerne omkring skolen endnu engang spulet igennem.

- Mandag morgen (den 18. september red.) mødes vi igen på skolen med blandt andet embedslægen, Brønderslev Kommune og Arbejdstilsynet for at tage en beslutning, om undervisningen kan genoptages på stedet, fortæller Helle Faber.

Skolelederen løber ingen risiko, når det kommer til skolens personales helbred. Hele 35 medarbejdere på Klokkerholm Skole har oplevet symptomer på lugtgenerne.

- Et stort antal blandt vores personale har klaget over blandt andet hovedpine, træthed og kvalme, så vi tager situationen meget alvorligt, og åbner først igen, når vi er helt sikre på, at det ikke er sundhedsfarligt at være på Klokkerholm Skole, siger Helle Faber.

Eleverne har de seneste to ugers tid modtaget undervisning i alternative lokaler både i byen Klokkerholm og i Hjallerup.

Blandt andet er den lokale fodboldklubs lokaler og et beboerhus taget i brug til undervisningen, fortæller skolelederen


Seneste nyt

fra Nordjylland