Kommunen holdte øje med Anita på Facebook - Nu er hun sat op i tid

Kommunen så med, da sygemeldte Anita Bang Degn lagde billeder op af sit bagværk på Facebook - og så hævede de hendes arbejdstid i praktik.

Da Anita Bang Degn i november lagde billeder af sine nybagte julesmåkager og en portion chokolader på Facebook, havde hun aldrig drømt om, at kommunen ville følge med. Ikke desto mindre var det netop, hvad der skete for den 48-årige sygemeldte kvinde. 

- Onsdag blev jeg ringet op af en rådgiver fra kommunen, som sagde, at hun kunne se, at jeg havde bagt småkager og lavet chokolader, og at hun synes, det var bedre, hvis jeg brugte mine kræfter på at øge min arbejdstid i min praktik, siger Anita Bang Degn til Avisen.dk.

Anita Bang Degn har ikke haft et fuldtidsarbejde i fire år, fordi hun lider af rygsmerter. Hun er igennem et ressourceforløb i kommunen, hvor hun er i praktik 12 timer om ugen som køkkenmedhjælper - mere kan hendes ryg ikke klare hver dag.

På baggrund af billederne vil kommunen hæve hendes arbejdstid til 16 timer ugentligt. 

Selv forstår Anita Bang Degn ikke, hvordan billederne på Facebook er blevet et parameter for hendes arbejdsevne.  

- I hverdagene er jeg helt smadret, når jeg kommer hjem fra praktik. Det var kun fordi, at det var weekend, at jeg havde overskud til at bage, siger Anita Bang Degn

Ifølge Anita Bang Degn var rådgiverens eneste begrundelse for den øgede arbejdstid billederne af kagerne på Facebook. Kunne hun bage, kunne hun også arbejde mere.

Anita Bang Degn tør ikke gå imod sin rådgivers anvisninger om at gå op i tid i frygt for at miste sit ressourceforløb og sin indtægt - på trods af, at hun ikke er sikker på, at hun kan klare de ekstra ugentlige timer.

Hendes fagforening 3F er nu gået ind i sagen, fordi de mener, at Aalborg Kommune bryder med flere regler for god sagsbehandling. 

- Der er to store problemer i det her: For det første er det gået helt over gevind, når kommunen overvåger borgeren på de sociale medier, og for det andet så kan det ikke være rigtigt, at kommunen ikke tillader, at borgeren har energi til at lave mad i sin fritid, hvis hun er på et ressourceforløb, siger næstformand i 3F Aalborg, Allan Busk.

Den opfattelse deler Anita Bang Degn.

Allan Busk fra 3F støtter sit medlem og sætter spørgsmålstegn ved, om det er normal procedure, at kommunerne tjekker borgernes sociale medier - og hvordan de så vurderer, om hun bruger for mange kræfter på kagebagning, madlavning, børnepasning eller andre ting, som hører livet til. 

- Kommunen skal selvfølgelig se på alle forhold omkring borgeren, så de kan hjælpe dem i gang bedst muligt - også hvordan hun har det socialt og i hjemmet. Men at gå udover det og ikke tillade, at borgere gør helt almindelige ting i sin fritid - det er over grænsen, siger Allan Busk.

Han bliver bakket op af Lene Krabbe Dahl, som er byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Aalborg Kommune. Hun har undret sig over proceduren i Anita Bang Degns sag og har nu sendt en forespørgsel til arbejdsmarkedschefen i kommunen. Hvis overvågning af sociale medier er en del af sagbehandlernes job, så synes hun, at det skal tages op til politisk revision i byrådet.

- Som menneske har man ret til et liv. Det kan ikke være rigtigt, at vi presser nogen til at arbejde 16 timer om ugen, hvis de så skal ligge vandret resten af tiden, siger hun. 

- Jeg håber, at den her sag er en enlig svale. 

Aalborg Kommune selv er også ved at undersøge sagens forløb, men det kan først blive afklaret i den kommende uge.  

- Vi vil ikke udtale os rent principielt, inden vi har undersøgt sagen, og det har vi ikke haft mulighed for endnu, siger Jan Schrøder, kommunikationsansvarlig i Aalborg Kommune. 

Anita Bang Degn har lært en vigtig ting af forløbet på trods af, at hendes fremtidige ressourceforløb ikke er afklaret: Hun opfordrer alle til at gøre deres Facebook privat, så kommunen ikke kigger med.


Seneste nyt

fra Nordjylland