Kraftig blæst og store mængder regn over Danmark - og det fortsætter

Vindstødene har været nær stormstyrke, og visse steder er der kommet en tredjedel af en hel måneds nedbør siden fredag aften.

Mange har sikkert hørt det ruske godt og grundigt i trækronerne og tagrygningerne i nattens løb - og det har der været en særdeles god grund til.

Et lavtryk er på vej nord om Danmark, og i den forbindelse er det blæst kraftigt op på dets sydlige side. Allerede fredag aften begyndte vinden at tiltage i den vestlige del af Jylland, og i nattens løb har den kraftige blæst bredt sig til en større del af landet.

Den højeste middelvind er målt ved Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, hvor vindmåleren har registreret 19,2 meter per sekund. Det svarer til hård kuling.

Vindstødene har dog været væsentligt kraftigere end det. De kraftigste vindstød er målt i Hanstholm, hvor der er registreret 24,1 meter per sekund. Det er stormende kuling og tæt på storm, som begynder ved 24,5 meter per sekund.

Selv inde over land har der været ganske kraftige vindstød. Både i Mejrup i Vestjylland, Billund i Midtjylland, samt i Odense, har der været vindstød af stormende kuling. Sidstnævnte sted med vindstød på 22,1 meter per sekund.

Den kraftige blæst har blandt andet medført, at flere træer er væltet i den sydøstlige del af Jylland.

Masser af regn mod Midt-, Vest- og Nordjylland

For at sætte trumf på efterårsvejret har det seneste halve døgn også budt på store nedbørsmængder i den centrale og nordvestlige del af Jylland. Nogle steder har regnen silet ned uafbrudt i næsten 12 timer.

Forventede nedbørsmængder fra lørdag klokken 7 til klokken 22.
Forventede nedbørsmængder fra lørdag klokken 7 til klokken 22.
Foto: TV 2 Vejret

Indtil klokken syv lørdag morgen er der faldet mest regn i Karup med 25,4 millimeter forfulgt af Silstrup i Thy, hvor der er faldet 24,5 millimeter. Det svarer i runde tal til en tredjedel af den normale nedbør i hele oktober, som lyder på 76 millimeter. Regnen falder i en i forvejen særdeles våd periode, hvor der på landsplan - indtil i går - er faldet 106 millimeter regn i oktober.

Vinden sender usædvanlig varme op over Danmark

Den kraftige blæst fra sydvest har natten igennem 'pumpet' varm luft op over især den sydøstlige del af Danmark.

Mange steder har temperaturerne natten igennem befundet sig på mellem 12 og 14 grader, og på Rømø steg temperaturen mellem klokken 3 og 4 til hele 14,9 grader.

Til sammenligning er den normale dagtemperatur på denne årstid cirka 10 grader.

Blæsten og regnen fortsætter i dele af landet

Hele lørdag formiddag - og indtil ud på eftermiddagen - vil det fortsat blæse kraftigt over den sydøstlige del af landet.

I hele den periode kan vindstødene nå hård- eller stormende kuling.

Samtidigt vil regnen i dagens løb fortsætte med at sile ned - især over Midtjylland, hvor der kan komme yderligere 20-25 millimeter regn inden aftenen er omme.

Således vil der på et døgn kunne være faldet op mod hele 50 millimeter regn.


Seneste nyt

fra Nordjylland