Læger om ny helikopter i Nordjylland: - Vi kan godt klare os med de tre nuværende

Dansk Folkeparti insisterer på, at en ny helikopter i Nordjylland er en fornuftig investering.

Finansloven for 2018 er endnu ikke vedtaget og på Christiansborgs gange tryktester særligt Dansk Folkeparti og Liberal Alliance hinanden i den tilsyneladende evige fordelingspolitiske duel mellem velfærd og skattelettelser. 

På finanslovens aftalepapir kan man imidlertid allerede nu læse op på, hvad borgerne kan forvente at få i 2018, hvis 'statens husholdsningsbudget' stemmes igennem. 

Man kan blandt andet læse, at lollikerne får en fremskudt havn i Tårs, fynboerne et nyt spor på motorvejen vest for Odense og allerøverst på Finansloven fremgår det, at der kommer en ekstra akuthelikopter til 45 millioner kroner.

Sidstnævnte beslutning om en ekstra helikopter til de akutte sygdomstilfælde har særligt været et ønske fra Dansk Folkeparti, men nu vækker beslutningen kritik. Og det er oven i købet fra de nuværende helikopterlæger selv.

Læger: Vi klarer os med tre helikoptere

Ifølge finanslovteksten skal den ekstra akuthelikopter give kortere responstid og vil med sin base i Nordjylland supplere de tre, der i forvejen rykker ud fra Ringsted, Billund og Skive. 

Beslutningen om en fjerde helikopter er imidlertid uovervejet, siger de fire helikopterlæger i dagens Jyllands-Posten.

- Der er jo et bestemt antal offentlige kroner til rådighed til sundhedsvæsenet, og efter vores vurdering er det ikke en fjerde akuthelikopter, vi står og mangler allermest. Vi kan godt klare os med de tre nuværende, siger overlæge Jesper Dirks fra Rigshospitalet, der også flyver lægehelikopter. 

Til TV 2 uddyber hans kollega og medunderskriver på brevet, overlæge Henrik Jørgensen:

- For mig virker det som en hurtig beslutning, som ikke bygger på analyser. Vi har skåret meget på sygehusene, så det er den omvendte verden, at der pludselig bliver bevilliget flere penge. Og man skylder, at der ligger en ordentlig analyse bag, siger han.

Sundhedsprofessor bakker flyvende læger op

Det lægelige helikopterhold får opbakning fra sundhedsprofessor Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE). Han mener ikke, at der er beviser for at akutlægehelikopterne redder nok.

- De skaber noget tryghed, men der er mange steder, det brænder på i sundhedsvæsnet. Eksempelvis i akutmodtagelsen og i de almene praksisser. Så man må spørge sig selv, er det her virkelig den største udfordring? De penge kunne nok gøre gavn andre steder. 

Sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, afviser, at pengene prioriteres forkert. 

- Det her handler ikke om signalpolitik. Vi kan se på tallene, at der har været udfordringer med responstiden i Region Nordjylland på blandt andet Læsø, så det er ikke noget, vi finder på. Det er Sundhedsstyrelsens tal vi forholder os til, siger hun.

Hvor den fjerde helikopter præcis skal placeres i Nordjylland er endnu uvist. 


Seneste nyt

fra Nordjylland