Lærer tiltalt for at binde og slå elever i 2. klasse: - Det er fup og fidus

Var det vold, trusler og frihedsberøvelse af børn? Eller pædagogik og en uskyldig sangleg? En usædvanlig sag mod en skolelærer er begyndt.

En 42-årig lærer skal i løbet af to-tre måneder i 2015 have udsat eleverne i 2. klasse på en folkeskole skole lidt udenfor Aalborg for vold, trusler, fastbinding og tvang.

Sådan lyder anklagerne i hvert fald mod læreren, der er tiltalt for 29 forskellige tilfælde af vold og overgreb: 

For at have tapet elevers hænder fast til bordet, for at have slået dem med linealer og et kosteskaft, for at have bundet dem til blandt andet et klatrestativ og en pæl i klasselokalet, for andre former for vold efter straffelovens paragraf 244, den såkaldt 'milde' voldsparagraf, og for at true børnene med yderligere vold, hvis de fortalte om det skete.

Nægter sig skyldig
- Han nægter sig skyldig i det hele, siger forsvarer Charles Lindberg i Retten i Aalborg, hvor sagen mod skolelæreren er indledt tirsdag.

Og efter en kort forelæggelse fra anklager Peter Rask sætter den 42-årige lærer selv ord på sagen:

- Jeg har aldrig nogensinde lagt hænder på nogen som helst. Hverken børn, voksne, en fugl eller en edderkop. Det er fup og fidus. Det er opspind, siger læreren med gråd i stemmen og øjnene.

Legede bare sørøvere
Han forklarer, at der var en enkelt episode efter en time, hvor det hele var gået godt, og derfor spurgte han børnene, om de gerne ville lege sørøverskib. Det ville de gerne.

- Der er en pæl midt i klassen. Ved den pæl stillede vi nogle borde som skibet, og så spurgte jeg, om der var nogen, der ville være piraternes fanger? Det var fred og fordragelighed. Der var intet i det, det var en sangleg på engelsk, siger læreren og forklarer, at børnene blot blev bundet meget løst til pælen.

Tiltalepunkterne om, at nogle elever skulle have fået hænderne tapet fast til bordet, at andre skulle være blevet bundet udenfor eller med hænderne over hovedet, det nægter han.

- Det med at binde dem til et klatrestativ? Nej. Jeg har aldrig nogensinde bundet nogen til noget som helst. Andet end dem, der var piraternes fanger.

Vikar og uro i klassen
- Jeg møder op som altid velforberedt og havde en dagsorden. Og ret skal være ret, i begyndelsen syntes de, at det var besynderligt, at jeg var vikar i stedet for deres egen lærer. De følte lidt, det var en ferie i starten, der var meget uro, siger læreren. 

Men senere blev det bedre, forklarer han. Han indførte en rutine, hvor børnene var hinandens 'læringsvenner', og det var med til at hjælpe.

Den 42-årige er uddannet lærer med en seminarieeksamen fra juni 2015. Arbejdet på skolen lidt udenfor Aalborg var hans første som færdiguddannet lærer - det var et vikariat på tre måneder, som skulle vare fra 1. august til 31. oktober 2015.

Fyret før tid
Den tiltalte skolelærer nåede dog ikke at være ansat i alle tre måneder - umiddelbart inden efterårsferien i 2015 blev han fritstillet, efter han havde vist en krigsfilm for en fjerdeklasse.

- Han havde vist en film i 4. klasse i historie, som vi mente var meget voldsom og fuldstændig uforenelig med, at man kan arbejde som lærer, siger den daværende skoleleder Anne Mette Bak, der er indkaldt som vidne i Retten i Aalborg.

Sagen om vold, tvang og frihedsberøvelse af børnene begyndte dog først at rulle i begyndelsen af 2017.

I december mellem jul og nytår i 2016 var et søskendepar fra klassen på restaurant med deres forældre, da de så læreren. Det ene barn stivnede, og da læreren gik, spurgte det andet barn, om han kunne huske, da læreren bandt ham fast. Forældrene begyndte at udspørge børnene, skolen blev alarmeret, og der blev indkaldt til et forældremøde, hvor en jurist fra forvaltningen var til stede.

- Forældrene bliver vejledt i at stille åbne spørgsmål og gå hjem og tale med børnene. Jeg får en række tilbagemeldinger, der bliver indleveret til forvaltningens jurist, som foretager en politianmeldelse, siger skolelederen.

- Et rent helvede
Sagen bredte sig i lokalpressen - og den tiltalte lærer kunne nok regne ud, at det handlede om ham.

- Forstå mig ret – de sidste 14 måneder af mit liv har været et rent helvede, siger han i retten.

- Men der er temmelig mange børn, der har fortalt det her, siger anklager Peter Rask..

- Hvis, jeg havde været sådan et monster her, er det så ikke temmelig naivt at tro, at der ikke er et eneste barn, der var anstændigt nok til at gå hjem og fortælle det til deres forældre? spørger den tiltalte.

18 børn afhørt
I alt er 18 elever senere blevet afhørt af en særlig politiefterforsker, der er uddannet i at interviewe børn. Børnene er repræsenteret af en bistandsadvokat, der også er mødt op i retten. 

Det samme er 10-15 personer fra lokalsamfundet.

- Det er en sag, som har berørt alle i lokalsamfundet dybt, siger bistandsadvokat Susan Sørensen i en kort pause.

Ingen af børnene skal afgive forklaring i retten. I stedet bliver deres tidligere forklaringer, der er videooptaget, afspillet.

Der er afsat i alt 10 dage til retssagen. Det forventes, at der falder dom i den sidste del af juni.


Seneste nyt

fra Nordjylland