Landmands billede deles igen og igen: - Det er fuldstændig sindssygt

En ung landmand, der arbejder i Østervrå, har sat sindene i kog med et Facebook-opslag om, hvordan landmænd skal opføre sig i trafikken.

Du kender det måske: Irritationen ved at være fanget bag en landbrugsmaskine på de danske landeveje.

Tålmodigheden bliver sat på prøve, mens der konstant spejdes efter overhalingsmuligheder.

Dette scenarie kender landmanden Dennis Kjær i hvert fald godt. Desværre alt for godt, synes han.Fra toppen af sin mejetærsker har den 21-årige landmand et glimrende overblik over trafikken på landevejene fra Randers og nordpå til virksomheden Svend Aage Christiansen i Østervrå, hvor han arbejder. Han oplever dagligt, at han er til gene for bilister. De presser ham på landevejene og giver ham sågar fingeren under hasarderede overhalinger af hans store landbrugsmaskiner, fortæller han.

I et Facebook-opslag luftede Dennis Kjær sin frustration over utålmodige bilister, der sætter sig eget og hans liv på spil.

- Her til formiddag kommer der en bil, der overhaler mig fuldstændig sindssygt, så jeg er ved at køre i grøften. Derefter kører han så tæt på min kollega, at han ikke engang kan se, han har en bil bag ved sig. Før han i andet forsøg trækker hele vejen op på siden af ophængsvognen og kan se, han ikke kan komme forbi mejetærskeren på denne strækning, skriver han og fortsætter:

- Det kan godt være, der er nogle, der sidder derude, der er ligeglad med deres liv og til fare for andre. Men det er jeg/vi altså ikke. Næste gang I møder en landmand, så i stedet for at tænke, "den lorte forpulede traktor", så ville jeg ønske, I kunne tænke: "Wow, respekt for ham, der kæmper røven ud af bukserne for de danske fødevarer". 

Facebook-opslaget har fået stor opmærksomhed og er i skrivende stund blevet delt mere end 5800 gange. Det overrasker Dennis Kjær.

- Jeg er glad for, at mit indlæg har skabt debat, for det er der brug for, siger han til TV 2.

 
 

- Mange landmænd har kontaktet mig og rost mig for at tage bladet fra munden. Det er en snak, der længe har floreret iblandt os landmænd, og jeg synes, at den er vigtig at tage. Landmænd forstår generelt ikke, hvorfor bilisterne kører så harsarderet, som de gør i trafikken. Og de forstår tydeligvis ikke os.

Dennis Kjær har også modtaget negative beskeder ovenpå sit Facebook-opslag.

- Jeg har fået enkelte, private meddelelser, hvor folk sviner mig til. De kalder mig grimme ting som "kæmpe idiot" og "bliv inde på markerne, skide landmand". Men folk tænker ikke på, hvad der ville ske, hvis alle mejetærskere holdt stille i én uge, fortæller han.

Den unge landmand har heldigvis aldrig selv været involveret i et trafikuheld med sine landbrugsmaskiner, men har ét ønske med den debat, som han har fået skabt.

- Det handler i bund og grund om, at vi alle skal komme sikkert frem. Taknemmelighed og respekt er altafgørende i trafikken. Så giv et smil. Det smitter, siger Dennis Kjær.

Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik kender problemstillingen og opfordrer også både bilister og landmænd til at respektere hinanden.

- Man tager sig til hovedet, for rigtig mange bilister accepterer ikke at vente i dag.

- De hasarderede overhalinger af landbrugsmaskiner på vejene skal for alt i verden undgås. De store, tunge køretøjer gør rigtig ondt at slå sig på, og ulykker, hvor landsbrugsmaskiner er indblandet, har ofte fatale konsekvenser. Vi skal jo alle være på vejene, siger Jesper Sølund.


Seneste nyt

fra Nordjylland