Smukt sankthans-vejr i vente - men husk den varme trøje

Sankthans-vejret byder på en smuk solnedgang og rolige vindforhold, men også på temperaturer, der falder i aftenens løb.

Fredag havde vi sommersolhverv, årets længste dag, og søndag aften har vi traditionen tro sankthansaften. 

Det er den aften på året, hvor flest danskere er udendørs på samme tid, og derfor spiller vejret naturligvis en altafgørende rolle for, hvordan udendørsoplevelsen bliver.

Allerede nu kan det heldigvis afsløres, at der venter os en af de vejrmæssigt bedste sankthansaftener i de senere år.

Aftenen starter med næsten 20 grader

Et højtryk sikrer os pænt vejr med kun få skyer på himlen, men i eftermiddagens løb vil der i perioder kunne blive mere skyet. Skyerne er dog højtliggende isskyer - såkaldte cirrusskyer - som solen kan skinne igennem. Hvis man kaster et blik på himlen, vil man måske kunne se en lysende ring omkring solen - det der er kendt som en halo.

 
 
Foto: Aina González / Seerbillede

Når turen går mod de mange sankthans-bål først på aftenen, så vil det være med temperaturer på omkring 19-20 graders behagelig sommervarme.

Da der samtidigt er rolige vindforhold og mulighed for solskin, så vil det for de fleste nok være en næsten optimal vejrsituation.

Husk den varme trøje til senere på aftenen

Som timerne går, og solen går ned (ved omkring 22-tiden), vil temperaturen naturligvis falde. 

Foregår sankthans-arrangementet nær en kyst, så vil temperaturerne kunne holde sig på mellem 15 og 17 graders varme, men befinder man sig derimod inde i landet, så vil temperaturerne falde til mellem 11 og 13 grader i aftenens løb.

Selvom det fortsat vil være næsten vindstille, så er det en god idé at væbne sig med en varm trøje - især hvis man står stille i længere tid.

 
 
Foto: Aina González / Seerbillede

Afbrændingsforbud og uvejr

Sidste år havde vi fint vejr til sankthans, men grundet den rekordsolrige og varme maj samt den tørreste juni i 26 år, så var der indført landsdækkende afbrændingsforbud. Derfor blev der næsten ikke afholdt sankthans-fester med bål sidste år.

Går vi derimod tre år tilbage, til 2016, så blev den sydøstlige del af Danmark ramt af et af de kraftigste uvejr i nyere tid.

Flere særdeles kraftige tordenbyger ramte landet i aftentimerne med vindstød af stormstyrke og gav os ny rekord i nedbørsintensitet. På blot ét minut faldt der hele 5,4 millimeter regn i Ærøskøbing, mens sankthans-festen i Karrebæksminde på Sydsjælland blev raseret af skybrud og vind.


Seneste nyt

fra Nordjylland