10 minusgrader i Nordjylland: Morgenen var vinterens hidtil koldeste

Med temperaturer under ti graders frost er tirsdag morgen vinterens hidtil koldeste.

For indbyggerne i det nordlige Jylland bliver turen til arbejde koldere, end den har været længe. 

Over det snedækkede Vendsyssel er temperaturen natten igennem bare faldet og faldet.

Tirsdag morgen viste termometret ved DMI's station i Stenhøj i Vendsyssel -10,6 grader. Det er vinterens hidtil laveste temperatur og den laveste, der er målt i Danmark siden 19. marts i fjor.

Uofficielt har det været meget koldere

En ting er de officielle temperaturer, som vi refererer til, noget andet er de lokale målinger, som også foretages mange steder i landet - blandt andet af Vejdirektoratet.

Mange af deres vejrstationer står på "udsatte" steder, hvor det ofte er særlig koldt, fordi den kolde luft samler sig i lavninger i terrænnet.

Således er der flere steder meldinger om temperaturer mellem 11 og 15 graders frost - og koldest har det været i Østervrå og Skibsby, hvor der er målt -16 grader.

Desuden er der adskillige meldinger fra privatpersoner, som har målt temperaturer under ti graders frost.

Sne og skyfrit vejr giver kulde

De meget lave nattemperaturer i Nordjylland skyldes kombinationen af skyfrit vejr, et tykt snedække samt rolige vindforhold.

Sne har den egenskab, at den isolerer, således at varmen fra jordoverfladen ikke kan slippe ud, og luften over sneen dermed bliver afkølet mere, end hvis der ikke havde været snedække.

I resten af landet har nattefrosten været mere moderat med temperaturer, der generelt blot har befundet sig mellem frysepunktet og fem graders frost.


Seneste nyt

fra Nordjylland