Nye tal viser: Nordjyder er de bedste til at rydde op

Nordjyderne er de bedste til at rydde op, mens københavnerne er de værste.

Hovedparten af danskerne foretrækker et hjem uden rod. Rod gør os nemlig stressede og får os til at bekymre os om, hvad andre tænker om os. Det viser en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2 blandt 1000 danskere.

72 procent svarer i undersøgelsen, at det er vigtigt for deres trivsel, at hjemmet altid er opryddet. Vi går faktisk så meget op i det, at 41 procent har konflikter over rod mindst en gang om måneden.

Men det er også her, vi holder op med at være ens, når det kommer til rod. Der er nemlig geografiske forskelle på vores forhold til rod. På den baggrund tegner vi en profil af den dansker, som rydder mest op. Bagefter tegner vi den modsatte profil, nemlig af den dansker, der ikke rydder op.

Den ryddelige fra nord

Den mest ryddelige dansker er en kvinde, som bor i region Nordjylland. Hun er fra 70 år og op og føler, at et ryddeligt hjem er bedst for sjælen. Hendes husstandsindkomst er 150.000 kroner om året og derunder. Hun har altså en lav indkomst, men undersøgelsen viser ikke, om hun er formuende eller mindrebemidlet.

 
 
Foto: TV2

81 procent af nordjyderne svarer, at det er vigtigt for deres trivsel, at der altid er ryddet op i hjemmet. Det er primært ældre kvinder, der går mest op i, at hjemmet skal se ordentligt ud. Det er også typisk kvinder, som bliver stresset og i dårligt humør over rodet. Sådan har 49 procent af kvinderne svaret mod kun 34 procent mænd.

Kvinderne svarer, at de rydder mest op, fra de er 18 til 29 år. I den periode mener hele 69 procent, at det er pinligt at få gæster, hvis hjemmet sejler. Knap halvdelen føler, at andre tænker dårligt om dem, når hjemmet roder.

Den ryddelige fra Nordjylland vil have rene overflader. Hun frygter, at andre tænker dårligt om hende, hvis hjemmet roder. Det svarer 35 procent i undersøgelsen.
Den ryddelige fra Nordjylland vil have rene overflader. Hun frygter, at andre tænker dårligt om hende, hvis hjemmet roder. Det svarer 35 procent i undersøgelsen.
Foto: TV2

Lena Bentsen er oprydningsekspert og hjælper rodplagede danskere med at komme rodet til livs. Hun er ikke overrasket over undersøgelsen.

- Jeg oplever, at nordjyderne er mere lydhøre og interesserede i oprydning. Jeg tror, at der er en kulturarv om, at der skal være orden i systemet deroppe, siger hun.

Oprydningsspecialist Kamille Sommer er enig.

- Da jeg boede i Jylland, havde jeg flest klienter i Nordjylland, siger Kamille Sommer, som har hjulpet danskere med at rydde op siden 2012.

Begge eksperter fortæller, at det typisk er kvinder, der beder om deres hjælp.

- Kvinder ser mere helheder, hvor mænd ser detaljer. Derfor ser manden ikke det rod uden om hans projekt. Derimod ser kvinden hjemmet som helhed, og at hjemmet roder. Derfor bliver kvinden ofte irritereret over rod, siger Lene Bentsen.

Rodehovedet fra hovedstaden

Når den ryddelige nordjyde kan sætte sig efter en intens omgang oprydning, ser billedet helt anderledes ud i Region Hovedstaden. Det er nemlig her, landets største rodehoved bor. Og det er en mand.

 
 
Foto: TV2

Han synes ikke, at det er pinligt at tage imod gæster i sit rodede hjem, og han bekymrer sig heller ikke om, hvad gæsterne måtte tænke. Men rodet påvirker alligevel hans stressniveau, og han kan godt komme i dårligt humør over rodet.

Han har en god løn på over 800.000 kroner om året. Det er flot, når man tænker på, at han er mellem 30 og 39 år gammel.

- Jeg tror, at storbymennesker måske er bevidste om, at de ikke nødvendigvis er bedre forældre, fordi hjemmet er ordentligt hele tiden. I byerne bor man på færre kvadratmeter, så det roder hurtigere til. Derfor er storbymennesker nok mere afslappede omkring rod og synes, at der gerne må være tegn på liv i hjemmet, siger oprydningsekspert Camilla Lender fra TV 2 programmet 'Det roder'.

71 procent danskere fra Region Hovedstaden har svaret i undersøgelsen, at et opryddet hjem er vigtigt for dem.

Jo højere alderen bliver, jo større bliver lysten til at have et opryddet hjem. Når rodehovedet bliver 70 år, går han næsten lige så meget op i et opryddet hjem som den ryddelige nordjyde.

Hvis man sammenligner med de andre regioner, går borgere fra region Hovedstaden ikke så meget op i, at hjemmet sejler lidt.
Hvis man sammenligner med de andre regioner, går borgere fra region Hovedstaden ikke så meget op i, at hjemmet sejler lidt.
Foto: TV2

Ironisk nok går vi på landsplan mindre op i, hvad andre tænker om os og vores rod, når vi bliver ældre. Vi bliver heller ikke så stressede eller får ødelagt vores humør af rod. Desværre viser undersøgelsen ikke, hvilke faktorer der er årsag til det.

Camilla Lender oplever også, at det typisk er kvinder, der henvender sig til hende. Men det betyder ifølge hende ikke, at det nødvendigvis er manden i hjemmet, der roder mest.

Kamille Sommer er enig.

- Det er lidt gammeldags at tro, at det mænd som roder, og kvinder som rydder op, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland