Pas på - det er højsæson for hjortevildt på vejene

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpic

I samarbejde med tv2.dk

Desværre ved få, hvad de skal gøre, når der pludselig står en hjort på kørebanen, siger assistancefaglig falckleder Martin Borg.

I takt med at mørket sniger sig ind på vores efterårsdage, indtræder også en trist højsæson.

Fra oktober til december sker der nemlig markant flere påkørsler af vildt på de danske veje.

I 2017 fik Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral over 8.600 henvendelser om påkørsler i trafikken. Men mange ved ikke, hvordan de skal agere, når uheldet er ude.

Læs også To unge kørte ud over skrænt: Ville undvige rådyr

Det fortæller Martin Borg som er assistancefaglig leder hos Falck til 'Go' morgen Danmark'.

Han ser ofte ulykker, hvor ikke kun hjorten, men også mennesker er kommet til skade, fordi de har ramt en hjort med bilen.

- Jeg kommer ud til mange der er rystede over, hvor stor skade det lille dyr kan volde på bilen, siger falcklederen.

Martin Borg er hvert år ude til adskillige påkørsler af dyr. Og når en hjort er blevet kørt ihjel, er det blandt andre ham og hans kollegaer i falck der kører ud og henter dyret.

Er dyret ikke dødt men kommet til skade, så bliver en af Falcks skytter tilkaldt til at ende dyrets lidelser, fortæller han.

I bunden af artiklen kan du læse seks gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du møder vildt ude i trafikken.

Løb ikke efter en påkørt hjort

De mange påkørsler skyldes dels, at det store hjortevildt er i brunst i disse måneder, men også at vi går en mørkere tid i møde.

- Vi begynder at færdes, der hvor hjortene er aktive, og det er de, når der er mørkt og i skumringstiden. Så når vi kører afsted om morgenen, er det mørkt, og når vi skal hjem igen til aftenen, så er det så småt ved at blive mørkt igen, lyder det.

Han mener derfor, at alle der færdes i trafikken i denne tid skal gøre sig bevidst, hvad man stiller op både før og eventuelt også efter, man møder en hjort på vejen.

Hellere en bil i bagenden

Desværre oplever Martin Borg, at der er mange, der ikke ved, hvad de skal gøre, når der pludselig står en hjort på kørebanen.

En gennemsnitlig dansk hjort vejer mellem 20-25 kilo, og afhængigt af hvor hurtigt man kører, kan sammenstødet med dyret totalskade en personbil.

Alligevel er det meget vigtigt, at man ikke prøver at dreje uden om dyret, lyder det.

- Hvis man er så uheldig også at få hjorten gennem forruden, kan man selvfølgelig også selv komme til skade. Men de fleste skader ser vi faktisk ved, at man har ramt modkørende trafik eller er kørt i grøften, siger han til ‘Go’ Morgen Danmark’.

Han fortæller også, at hvis man først har ramt et dyr, så skal man absolut ikke gå hen til det, da det kan stresse det unødigt.

Sådan gør du, hvis du møder hjortevildt i trafikken

Brems op - lad være med at dreje:
Forsøg at bremse op, og undlad at prøve på at undvige dyret. Det er bedre, at du får et sammenstød med en bagvedkørende, end at du får en hjort ind ad forruden.
Prøv ikke at undvige dyret, for så risikerer du at ende i de modkørendes vejbane, eller i grøften hvor du kan ramme vejtræer eller lignende.
I mange tilfælde passerer hjorten vejen i ledtog med resten af flokken, og når du forsøger at dreje uden om, vil du muligvis risikere at ramme en anden hjort.
Det er i øvrigt den bagvedkørendes ansvar at holde afstand til dig, så der ikke sker noget, når du bremser.

Gå ikke hen til hjorten
Har du først påkørt en hjort, så skal du absolut ikke forsøge at nærme dig den. Den er bange for dig, og vil gøre, hvad den kan for at komme væk fra dig.
Du kan risikere at den sparker dig, men du stresser også dyret unødigt. Ring til Dyrenes vagtcentral - 1812. Så sørger de for resten.

Marker ulykkesstedet
Find noget i bilen, du kan undvære, og hæng det op som markering.
Brug eksempelvis en pose, som du kan sætte på et nærliggende træ eller lignende.
På den måde kan den tilkaldte hjælp se, hvor dyret cirka er blevet ramt, så de kan eftersætte det hurtigst muligt. Det handler om at sørge for, at dyret lider i så kort tid som muligt.

Led ikke efter et påkørt dyr
Har du ramt dyret, og det løber videre, så skal du ikke forsøge at finde den. Så vil du alt andet lige komme til at skræmme det sårede dyr længere væk.
Og det gør det sværere for dyrenes beskyttelese og falcks skytter med sporhunde at finde dyret igen, så det kan blive aflivet. 

Ring 1812
Hvis du selv er okay, så ring som det første 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, og fortæl, hvor ulykken er sket. Så bliver der sendt professionelle ud for at håndtere situationen.
Det kan være, at dyret skal fjernes fra vejen, opspores i en nærliggende skov eller aflives i vejkanten, så det ikke ligger og lider.

Flere nyheder fra TV2 Nord