Advarsel: Pas på - Risiko for isslag

Store dele af Danmark kan være ramt af isslag fredag nat og frem til lørdag formiddag.

En af naturens mest lumske snublefælder kan være på vej ind over Danmark. I nat og frem til i morgen formiddag er der risiko for isslag i store dele af landet.

- Når der er blæst, kan du mærke det, og når der ligger sne, kan du se det. Men hvis der ligger isslag, er det ikke sikkert, du opdager noget. Det er et af de farligste vejrfænomener, vi har herhjemme, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm.

NEDBØRTYPER

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer

Glatføreuheld både med biler og cykler, men også fodgængere, der ikke kan stå fast, er næsten garanteret, når der er ægte isslag.

Kan ikke salte overalt

- Vejdirektoratet ved godt, når der er risiko og vil forsøge at forebygge det med saltning, men man kan ikke være sikker på, at de når hele vejen rundt. Vi ser generelt rigtig mange glatføreuheld ved isslag, fortæller Andreas Nyholm.

Der kommer udbredt sne i løbet af i aften og nat, og det kan være med til at afbøde de værste følger af isslaget, der netop er så farligt, fordi det ikke kan ses.

Mindre farligt oven på sne

- Snefaldet kan være en god ting i forhold isslag. Hvis det lægger sig hen over sneen, er man forberedt på, at det kan være glat og vil derfor være mere forsigtig, forklarer Andreas Nyholm.

Isslaget bliver skabt af underafkølet regn, der starter som sne, men smelter i et bælte af varm luft i omkring en kilometers højde. Nede i et par hundrede meters højde kommer der frost igen, men nu kan vandet ikke blive til sne, og det er koldere end frysepunktet, når det rammer jorden. Jorden er også under nul grader, hvilket får vandet til at fryse øjeblikkeligt og dermed danne det lumske isslag.

Kommer i byger

Andreas Nyholm understreger dog, at det ikke bliver hele landet, hvor man ikke vil kunne stå på sine ben i morgen tidligt:

- Den underafkølede regn falder i byger, så det er langt fra overalt i varslingsområderne, man får isslag. Der er risiko overalt i områderne, men man behøver ikke at være bange for, at alt er glaseret i usynlig is i morgen tidlig.


Seneste nyt

fra Nordjylland