Regionerne vil hæve prisen på cigaretter til 80 kroner

Der sker ikke nok på Christiansborg, mener Danske Regioner, der i nyt udspil foreslår at hæve prisen på cigaretter til 80 kroner.

Prisen for en pakke cigaretter skal fordobles fra 40 til 80 kroner. Derudover skal der indføres lovkrav om, at butikkerne skal gemme tobaksvarer under disken, at cigaretter skal i neutrale pakker, og at børn og unge ikke må ryge på skolerne eller i skoletiden.

Det mener Danske Regioner, fordi der over en femårig periode er sket en stigning i antallet af unge rygere.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), genåbner regionerne debatten om rygning, fordi netop regionerne sidder med sundhedsvæsenet i dagligdagen, har ansvaret for at drive det - og derfor har konsekvenserne helt tæt på.

- Nu er der jo ikke sket noget på Christiansborg i rigtig lang tid. Der bliver debatteret og diskuteret, men der sker ikke noget. Og jeg tror, at jo flere, der blander sig, jo mere bidrager det til, at debatten bliver skubbet i en retning, hvor der på et tidspunkt bliver besluttet at hæve prisen.

DF: Regionerne skal blande sig udenom

Til TV 2 siger Stephanie Lose desuden, at "det er helt fair, at så mange som muligt blander sig i den her debat." 

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, mener dog ikke, at regionerne skal blande sig i den debat. 

- Jeg tænker, at regionen er sat til at tage sig af sygehusene og behandle folk, der er syge – det skulle de måske ikke beskæftige sig med, så skulle de måske have haft en anden stilling, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti og formanden for Folketingets Sundhedsudvalg.

Hvorfor er det så mærkeligt, at regionerne på den her måde kommer med et forslag til jer politikere? Det er jo trods alt dem, der sidder med dagligdagen på sygehusene, hvor mange patienter bliver indlagt med livstilssygdomme blandt andet på grund af rygning?

- Regionerne skulle tage fat i nogle af de ting, som virkelig er svære i regionerne. Folk, der ikke bliver behandlet, et it-system, der løber løbsk og mange andre ting, som jeg synes, man burde koncentrere sig om i stedet. Det er lidt nemmere at pege på andre i forhold til, hvad de burde i stedet for at tage fat i, hvad de selv burde gøre.

Men DF møder modstand til den holdning fra regeringspartiet Venstre. 

Flere unge begynder at ryge

Ifølge Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, har prisen imidlertid stor betydning for forbruget af cigaretter.

- Hvis man sætter prisen for en pakke cigaretter op til 80 kroner, vil vi se et dramatisk fald i antallet af unge, som ryger, siger han til Jyllands-Posten.

Og det er Venstre enig i, siger partiets sundhedsordfører Jane Heitmann til Ritzau. Hun kalder regionernes forslag godt.

- Cigaretter skal være så dyre som muligt, uden at vi får skubbet på grænsehandlen, og uden at vi potentielt ser flere illegale cigaretter på det danske marked, siger hun.

Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvad en pakke cigaretter helt præcis skal koste.

13.600 dør hvert år på grund af rygning

Blandt andet Kræftens Bekæmpelse, Vidensråd for Forebyggelse og Lægeforeningen har tidligere presset på for at få Folketinget til at gennemføre initiativer som dem, Danske Regioner nu lancerer.

Hvert år dør cirka 13.600 danskere ifølge Kræftens Bekæmpelse på grund af rygning, og ifølge Danske Regioner ryger nu 28,5 procent af de 16-24-årige dagligt eller lejlighedsvis.

Det er en enig bestyrelse på tværs af partiskel i Danske Regioner, som står bag udspillet. Regionsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti går dermed imod deres partis linje på Christiansborg.

Danske Regioner foreslår en fordobling af prisen på cigaretter. Sundhedseksperter mener, at det er en god idé, mens nogle politikere er tilbageholdende, fordi det kan øge grænsehandlen

Seneste nyt

fra Nordjylland