Stor forskel på kommunernes kulturbudgetter: - Det er god business, siger borgmester

Se, hvor mange penge din kommune bruger på kultur per indbygger i 2019.

Det er årets travleste kulturweekend i Helsingør, som de seneste otte år har været den kommune, der bruger flest penge per indbygger på kultur.

Den nordsjællandske kommune har i år budgetteret med 1603 kroner per indbygger, og det er mere end tre gange så meget som kommunen med det laveste kulturbudget. Det viser en oversigt, som Danmarks Statistik har lavet for TV 2.

Pengene går blandt andet til museer, teatre og koncerter. For tiden er der gadeteaterfestival i Helsingør. Der er også en festival for undergrundsmusik, og på Kronborg Slot er der mulighed for at opleve Hamlet live hele sommeren.

Men selvom det er borgerne, der betaler over kommuneskatten, så er det ikke for mange penge at bruge på kultur, mener en af dem.

- Det kommer næsten alle, som gider at lette rumpen, til gode, siger Bjarne Bruhn, som TV 2 mødte på gaden.

Traktormuseum uden støtte

I det sydøstlige Jylland har Hedensted Kommune landets laveste kulturbudget med 496 kroner per indbygger i år.

Men så er der heller ikke en eneste krone til Henrik Nielsens Ferguson-museum, der ifølge hjemmesiden har verdens største samling af Ferguson traktorer og redskaber.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men jeg må jo tilpasse mig, for det er politik, og jeg vil blive her. Jeg bor et godt sted, siger Henrik Nielsen.

Så meget bruger de nordjyske kommuner på kultur per indbygger:

  1. Aalborg - 1.186 kroner
  2. Læsø - 1.162
  3. Hjørring - 1.089 kroner
  4. Morsø - 1.088 kroner
  5. Frederikshavn - 1.062 kroner
  6. Thisted - 919 kroner
  7. Mariagerfjord - 915 kroner
  8. Vesthimmerlands - 775 kroner
  9. Rebild - 717 kroner
  10. Brønderslev - 672 kroner
  11. Jammerbugt - 606 kroner

Viceborgmester Hans Kristian Skibby (DF) er da heller ikke ked af at ligge på sidstepladsen over kulturbudgetter.

- Vi er sådan en kommune, hvor man er mere funderet i den brede idræt for eksempel. Vi er en af de kommuner, der har allerflest fodboldbaner per indbygger i hele Danmark, siger han.

"God business"

For Helsingør kommune, der har en årlig turismeomsætning på 1,7 milliarder kroner, er det ifølge borgmesteren "god business" at fokusere på kultur. Hun tror, det er med til at få nye indbyggere til kommunen.

- Når vi bagefter spørger dem, hvorfor de flytter til kommunen, så siger de: ”Det er fordi, der sker rigtig meget, når vi har fri”, lyder det fra borgmester Benedikte Kiær (K).

Efter Helsingør kommer Albertslund som nummer to på listen. Kommunen har afsat 1531 kroner per indbygger i år, mens Holstebro kommer på tredjepladsen med 1459 kroner.

I bunden ligger Ikast-Brande lige over Hedensted med 552 kroner og Odder med 557 kroner. Landets største kommune, København, har et kulturbudget for 2019 på 779 kroner per indbygger.


Seneste nyt

fra Nordjylland