Stor usikkerhed om juleblæst: Kan blive til storm

Et kraftigt blæsevejr kan ramme Danmark 2. juledag, og der er risiko for, at det kan udvikle sig til en regulær storm.

Vi går nogle milde og blæsende juledage i møde, og der er potentiale til et kraftigt blæsevejr - men usikkerheden er endnu stor.

Især mandag aften og natten til tirsdag kan vi blive ramt af intense vindstød, når et lavtryk bevæger sig nord om Danmark med de kraftigste vinde lige hen over os. Vindstødene kan være af stormstyrke, og enkelte prognoser har sågar orkanstyrke i stødene og fuld storm i middelvinden.

Nordjyderne, nordsjællænderne og bornholmerne er mest udsatte for de kraftige vindstød, men man bør være opmærksom i hele landet, især hvis man skal over Storebæltsbroen sent 2. juledag. Vinden ventes nemlig at dreje op mod nordvest, når den bliver kraftigst, så den til dels kommer til at blæse på tværs af Storebæltsbroen.

INDDELINGEN AF VINDSTYRKER I DANMARK

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,5 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Samtidig er der risiko for glatte veje, når luften bliver så kold, at der kan falde sne- og haglbyger sammen med den kraftige blæst. Skal du køre tværs over landet 2. juledag, så hold dig opdateret på vejret, for der er potentiale til barsk vejr, som kan påvirke trafikken - men usikkerheden er endnu stor.

Blæsten kommer på bagsiden af et frontsystem, som passerer Danmark 1. og 2. juledag. I første omgang trækker en varmfront med regn og mildt vejr ind over os søndag, mens den tilhørende koldfronts regnvejr passerer landet natten til mandag. På bagsiden af koldfronten klarer det op med byger, luften bliver gradvist koldere og vinden frisker op fra en i forvejen blæsende weekend.


Seneste nyt

fra Nordjylland