Født i 1935: Arbejder stadig på fuldtid i egen butik

Else Kamma Svankjær er 84 år og arbejder stadig fuldtid. Arbejdet holder hende i gang – både fysisk og mentalt.

Else Kamma Svankjær tilhører en minoritet. Hun har sin egen tøj- og brugskunstsbutik i Vorupør – og så er hun 84 år gammel.

quote Det er dejligt at have noget at stå op til.

- Else Kamma Svankjær.

I den danske befolkning er der faktisk kun to procent tilbage på arbejdsmarkedet, når de runder de 82 år. Men Else Kamma Svankjær tænker ikke over, at hun er noget særligt. Hun går på arbejde fordi, hun kan lide det.

- Det er dejligt at have noget at stå op til. Det tror jeg, er sundt. Man har godt af at bruge både sin krop og hovedet, siger Else Kamma Svankjær.

Else Kamma Svankjær og datteren Monica Svankjær ejer sammen butikken Svanebro i Vorupør.
Else Kamma Svankjær og datteren Monica Svankjær ejer sammen butikken Svanebro i Vorupør.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Sammen med sin datter har hun siden 2002 ejet og drevet forretningen Svanebro. Det er datteren Monica Svankjær, der står for indkøbene til butikken, men ellers deles mor og datter om arbejdet.

- Jeg tænker ikke på hende som en forretningspartner. Jeg tænker, at det er min mor og mig, der går og hygger os med noget, og har det godt med det, vi laver. Vi bruger rigtig mange timer sammen, og det, synes jeg, er fantastisk, siger Monica Svankjær.

Hun arbejder også som stewardesse på deltid, så hun er ikke i butikken hver dag. Men Else Kamma Svankjær er der hver dag fra 10 til 17.

- Kunne man selv have den halve energi, når man når den alder, som hun har, så tror jeg bare, at man skal være glad, for man skal løbe stærkt for at kunne følge med hende, siger datteren Monica Svankjær.

Else Kamma Svankjær står bag disken i butikken hver dag fra 10 til 17.
Else Kamma Svankjær står bag disken i butikken hver dag fra 10 til 17.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

- Det er svært at give slip

For den erfarne erhvervskvinde er alder bare et tal, også selvom hun fornyeligt fejrede endnu en fødselsdag; nemlig nummer 84. Trods det, så har Else Kamma Svankjær ikke planer om en snarlig pension.

- Det er en fantastisk alderdom, jeg har haft her. Og når man har været med til at starte det op, så er det svært at give slip på. Men der kommer da en dag, men vi får at se, hvornår det bliver, siger Else Kamma Svankjær.

Hendes opskrift på at få succes som forretningskvinde er høflighed og et godt snakketøj. Hun har været enke siden 1984, men inden da havde Else Kamma Svankjær en købmandsbutik i Snedsted sammen med sin mand.

Holder sig i gang med motion

Hun mener selv, at grunden til, at hun stadig kan klare et fuldtidsarbejde, trods de næsten 84 år, er, at hun altid har bevæget sig og holdt sig i gang. I 25 år var hun skoleassistent på Snedsted Skole, hvor hun skulle tage sig af eleverne i fri- og mellemtimer. Og den tid blev især brugt på fysiske aktiviteter.

- Jeg er atletisk og har haft meget med idræt at gøre. Det har jeg haft meget glæde af. Man kan klare mere. Det er jo ikke ens ret, at man kan det, så det skal man bare være taknemlig for, siger Else Kamma Svankjær.

Ud over de otte timer på jobbet, så er det i dag daglige gåture ved Vesterhavet sammen med sin hund, der holder Else Kamma Svankjær i gang.


Seneste nyt

fra Nordjylland