De trives godt i tørken: Her er naturens varme vindere

Foto: SØREN STEFFEN / Ritzau Scanpix

Flere planter og dyrearter i Thy nyder godt af den hede sommervarme, der ellers plager Danmark.

I samarbejde med TV MIDTVEST

I dag rammer vi årets sommerdag nummer 60. Sommerdagene har givet svedne græsplæner og store vanskeligheder for landmændene.

Men der findes også dyr og planter, der klarer sig strålende i varme temperaturer.

Når der sker noget ekstremt, brand, jordskælv, oversvømmelse eller tørke, så er det faktisk, at naturen rigtig viser sine muskler.

Henrik Schjødt Kristensen, klitplantør hos Naturstyrelsen Thy

Faktisk kan denne sommer give et kærkomment pusterum til sjældne og truede arter.

En udtørret klitsø i Thy er et af de steder, hvor vi finder en vinder i varmen – nemlig den sjældne art, strandtudsen. Den har en fordel af, at tørken har dræbt alle søens fisk.

- Det udnytter strandtudsen ved så at komme tilbage, når vandet er kommet. Så kan den lægge sine æg uden at få konkurrence af dem, der æder dens æg, fortæller Henrik Schjødt Kristensen, der er klitplantør hos Naturstyrelsen Thy.

  Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Og det er ifølge klitplantøren et eksempel på, at hedebølgen faktisk kan øge mangfoldigheden af arter i naturen.

I Klosterhede Plantage ved Lemvig er skovrider Thomas Borup Svendsen også på jagt efter tørkens vindere. Han finder for eksempel blomsterne rejnfan, klokkeblomst og blåhat.

- Man kan ikke sige, de nyder tørken, men man kan sige, at alle deres konkurrenter har det sværere, fortæller skovrideren fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Tilbage i klitheden i Thy kæmper planterne om pladsen.

- Nu står rævlingen altså først af, og så vil rensdyrlavet få mere plads, fortæller klitplantør, Henrik Schjødt Kristensen.

Og det åbner et helt nyt spisekammer for store og små.

- Den er jo vært for også en lang række insekter, også for de store dyr, krondyrene,  er det jo et hovedmåltid.

Så mens mennesker og marker lider i varmen, er Klitplantør Henrik Schjødt Kristensen overbevist om, at naturen nok skal tilpasse sig. 

- Når der sker noget ekstremt, brand, jordskælv, oversvømmelse eller tørke, så er det faktisk, at naturen rigtig viser sine muskler, siger klitplantør for Naturstyrelsen Thy, Henrik Schjødt Kristensen.

Også hjemme i haven bør man kunne få øje på mere liv end normalt, selvom det måske ikke lige ser sådan ud alle steder. I år er der nemlig registreret op til seks gange så mange sommerfugle i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Lige nu tyder det på, at varmen fortsætter ind i august.

Forsiden lige nu