Flere smittet af livstruende papegøjesyge på marked i Thy

Indberetning af sygdommen, der kan være livstruende, er fordoblet. Sidste år blev seks personer smittet på Vildsund Marked i Thy.

Papegøjesyge ser ud til at være i fremmarch. Det fremgår af nye tal fra Statens Serum Institut, der dækker 2015-16, skriver Fagbladet 3F.

I alt blev der sidste år anmeldt 24 tilfælde af papegøjesyge, heraf seks personer som blev smittet på Vilsund Marked i Thy, der blev afholdt fra den 28.-30. juli. Fra en dyrehandel i Region Syddanmark fik tre personer papegøjesyge. I alt 18 mænd og seks kvinder blev smittet, og 19 har været indlagt.

I 2015 var der 25 indberetninger. Tallene de sidste to år er cirka dobbelt så høje som i årene forinden.

Seniorforsker Søren Anker Uldum fra Statens Serum Institut siger, at de omkring 25 registrerede tilfælde af papegøjesyge formentlig kun er toppen af isbjerget. Mange flere rammes, men har kun lette symptomer.

- Papegøjesyge er svær at påvise, siger Søren Anker Uldum.

Papegøjesyge skyldes en særlig bakterie, der udskilles gennem ekskrementer og næsesekret fra fugle. I nogle tilfælde udvikler sygdommen sig voldsomt. Sidste år fik en blodforgiftning, og en anden blev ramt af nyresvigt. 

Papegøjesyge kan være en erhvervssygdom. Blandt de smittede i fjor var en landbrugsarbejder, der passede fjerkræ. I yderste fald kan papegøjesyge og følgerne af den føre til, at folk dør.

FAKTA OM PAPEGØJESYGE

  • Ornitose kendes også som papegøjesyge og er en bakteriel luftvejsinfektion, der skyldes bakterien Chlamydophila psittaci.
     
  • Sygdommen kan overføres fra fugle til mennesker i situationer, hvor man er i tæt kontakt med smittede fugle.
     
  • Sygdommen kan behandles med antibiotika.
Kilde: Statens Serum Institut

 


Seneste nyt

fra Nordjylland