Fortsat tro på en fremtid for bølgekraft i Hanstholm

Firmaet Wavepiston tror stadig på en fremtid for bølgekraft og er lige nu i gang med at teste deres bud i Hanstholm.

Den danske bølgeenergibranche har de seneste år lidt mange nederlag. Men der er stadig dem, der tror på en fremtid for bølgekraft - nogen af dem har lige nu travlt i Hanstholm.

Her tester firmaet Wavepiston sit bud på, hvordan man omsætter bølgerne til energi. 

Flere bølgekraft-anlæg er gået konkurs de senere år - men det skræmmer ikke folkene bag Wavepiston. De oplever allerede interesse, selv om testmodellen endnu ikke er i fuld skala.

- Der er flere stillehavsøer, der har kontaktet os og er meget interesseret, når vi er klar til de her ting. Så kunderne er der ude. Vi tror på det, og derfor står vi her ude i al slags vejr, siger Michael Henriksen, direktør hos Wavepiston.

Wavepiston består groft sagt af en lang line med nogle plader ovenpå. Disse plader skubbes frem og tilbage i takt med bølgerne - og den bevægelse omsættes så til el. Hovedtanken er at gøre omkostningerne så små som muligt.

- Så vi kan lave et anlæg med langt mindre forankring og mindre materiale, hvilket gør, at det bliver lettere og lettere at sejle ud og bruge mindre skibe, siger Martin von Bülow, teknisk direktør hos Wavepiston.

Svært at få støtte til nye projekter

Wavepiston har fået offentlig støtte, men i fremtiden vil nye projekter få det svært. Flere af de offentlige programmer, der har støttet bølgekraften, er blevet kraftigt beskåret eller også er pengene allerede brugt.

- Jeg synes jo, at det er utrolig ærgerligt, at der ikke er støttemuligheder til at prøve det af i praksis ude til havs, fordi vi alligevel er kommet et godt stykke vej, og der er nogle udmærkede og lovende kandidater. Det er ærgerligt ikke at få det testet i fuld skala, siger Jens Peter Kofoed, lektor ved Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet.

Formanden for folketingets Energiudvalg siger, at politikerne stadig prioriterer bølgeenergi, men ikke lige så meget som vind.

- Vi kan ikke satse lige meget på alt - så vil vi ikke være førende inden for noget. Det vil være interessant, hvis man kan få mere succes med bølgeenergien, men man må bare sige, at i forhold til hvor langt udviklingen er fremme, så er det klart, at vi ikke prioriterer det lige så meget som at understøtte faciliteterne inden for forskning i vind, hvor vi har en fører position, siger Thomas Danielsen (V), formand for folketingets Energiudvalg.


Seneste nyt

fra Nordjylland