Mange takker ja til ny undersøgelse for tarmkræft

Omkring 80 procent af de 2600 borgere i Region Nordjylland, der blev bedt om at deltage i en ny undersøgelse for tarmkræft, har takket ja.

Fire ud af fem af de i alt 2600 borgere i Region Nordjylland har deltaget i en ny undersøgelse for tarmkræft.

- Der er en fornuftig interesse, og omkring 80 procent har svaret på genindkaldensen indtil videre, siger Thomas Larsen, der er Lægefaglig direktør på Regionshospitalet i Hjørring.

Han har generelt modtaget forståelse fra borgerne på, at de igen skulle deltage i undersøgelsen.

Det er få måneder siden, at Region Nordjylland genindkaldte de 2600 borgere i Frederikshavn og Thisted til en ny undersøgelse for tarmkræft, efter at regionen var blevet i tvivl om, om prøverne var foretaget grundigt nok. 

- Vi har simpelthen sagt til folk, at vi fandt for få kræfttilfælde i den første rapport, og det kunne vi ikke forstå, og derfor ville vi gerne se dem igen, fortæller Thomas Larsen.

Færre positive tilfælde end gennemsnittet

Mistanken om, at de 2600 oprindelige undersøgelser ikke var grundige nok, opstod, fordi der blev fundet færre tilfælde af tarmkræft end gennemsnittet. Derfor valgte regionen for en sikkerheds skyld at genindkalde borgerne til en ny undersøgelse, og det var klogt, viser de foreløbige resultater.

- I de nye afførignsprøver har der vist sig at være blod i hver femte, så mange skal nu forbi til en kikkertundersøgelse, fortæller Thomas Larsen, der dog understreger, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at man har tarmkræft.  

Regionen vil inden sommerferien fremlægge en rapport over nye fund af mavetarm-kræft hos de ellers frikendte patienter.

- Normalt er det kun omkring fem procent af prøverne, der er positive, lyder det fra den lægefaglige direktør.


Seneste nyt

fra Nordjylland