Radiokongen fra Mors: Museet lukkede for 10 år siden - 1500 radioer samler støv

På Mors ligger et lukket radiomuseum. Bag den låste dør gemmer sig massevis af historier fra tiden før der var tænkt på spotify og youtube.

Kærligheden til radioer i alle størrelser og udgaver er så stor, at Georg Kristensen ikke kan få sig til at sælge samlingen. Den samler derfor støv i en nedlagt brugs i Flade på Mors.

- Der er noget der lyder forkert her. Jeg tror ikke jeg har spillet på den i 15 år, lyder det fra Georg Kristensen

 Iført kedeldragt og de nødvendige briller forsøger han at få fikset den gamle radio, der blot er en lille del af den enorme samling.

Minder er der mange af, når Georg Kristensen besøger sin store radiosamling.
Minder er der mange af, når Georg Kristensen besøger sin store radiosamling.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Lokalerne i Flade på Mors købte han og konen til privatbolig og købmandsbutik. At drive dagligvarehandel gik dog ikke, nøglen blev drejet om efter kun et enkelt år. Men med en stor samling radioer var det let at finde ud af, hvad lokalet skulle bruges til. Museet åbnede i Flade i 1993.

- De gamle kølediske kunne bruges til de små radioer, på den måde kunne man udstille tingene. Der er nok at holde styr på, når man har samlet på noget i 45 år. Af og til kan det være svært at holde styr på det hele, forklarer Georg Kristensen.

Rundt om i lokalet kan man via de mange forskellige radioudgaver komme med på  en tidsrejse. Fra dengang hvor Radio fra Luxembourg var det de unge ville have. Kalundborg kunne man lytte til på en særlig frekvens, alternativt kunne man altid prøve mellembølge eller langbølge. For mange unge i dag sort snak, for Georg Kristensen og hans generation et minde om en tid der var.

Optaget i rekordbøger

Der gik ikke længe fra museet åbnede på Mors før der kom fint besøg. Flere gange blev samlingen optaget i Guinness rekordbog. Den perfekte måde for et lille museum på Mors, at opnå omtale i såvel lokale som nationale medier. Til trods for den megen omtale udeblev de store besøgstal.

- Det havde selvfølgelig været mere spændende, hvis folk havde stået på nakken, for at komme ind og se det. Sådan er det jo. Sandheden er bare, at det har de ikke ligefrem gjort, forklarer Georg Kristensen.

En af årsagerne til, hvorfor publikum aldrig er valfartet til det lille museum kan måske være den teknologiske udvikling. For unge er spotify og youtube hverdag, mens de skal have fat på bedsteforældre eller en dygtig historielærer for at blive bekendt med, hvad en transistorradio er for en størrelse. En verden, hvor der skulle arbejdes og forberedes før tonerne af moderne musik flød i stuen. Her var intet jackstik eller bluetooth-streaming.

I 1995 blev Georg Kristensen optaget i Guinness rekordbog for den største private samling af gamle dampradioer.
I 1995 blev Georg Kristensen optaget i Guinness rekordbog for den største private samling af gamle dampradioer.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Usikker fremtid

For ti år siden forlod den sidste betalende gæst Radiomuseet i Flade. Siden dengang har der været stille, meget stille. Den oplagte løsning, at sælge samlingen, ville gøre for ondt i Georg Kristensens samlerhjerte. Derfor har museet fået lov at stå urørt hen, kun afbrudt af sporadiske besøg fra ejeren.

- Jeg havde tænkt på, at jeg kunne gøre noget mere ved det, når jeg blev ældre. Men nu har jeg for travlt, der sker ikke noget med den radiosamling, fortæller Georg Kristensen.

Helt afvisende overfor et salg af samlingen er han dog ikke. En præcis pris kan det ikke blive til, men et par millioner inklusiv beboelse og lagerbygninger burde det hele kunne købes for.

Så indtil der kommer en, der vil købe det hele, så ligger museet her – i en tidslomme i Flade på Mors. Du kan se hele vores indslag med Radio-kongen fra Mors i videoen herunder. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland