Nedgravede rør kan koste Poul 20.000 kroner om måneden

Poul Jakobsen skal inden 1. juli have gravet sine 200 drænrør op, har Landsretten besluttet. Han ved bare ikke, hvor de er, siger han. Foto: TV MIDT VEST

I samarbejde med TV MIDTVEST

Poul Jakobsen skal grave 200 drænrør op, ellers koster det 20.000 kroner om måneden. Problemet er bare, at han ikke ved, hvor rørene er gravet ned.

Poul Jakobsen er kommet i lidt af en klemme med Kystdirektoratet. Inden 1. juli skal han have gravet sine 200 drænrør op, har Landsretten besluttet.  Ellers skal der hver måned betales 20.000 kroner i bøde. 

Drænrørerne skulle have reddet vestkysten fra at blive tærret yderligere på af vand og vind. Nu volder de ikke andet end problemer. 

Han har nemlig ikke koordinaterne over, hvor de ligger begravet. Det til trods for, at Kystdirektoratet siger, at de har udleveret dem.

- Vi har for længe siden givet de her koordinater til Poul Jakobsen, siger Per Sørensen, der er kystteknisk chef hos Kystdirektoratet.

Læs også Drænrør til kystsikring dumper

Det har skabt splid mellem de to parter:

- Deres troværdighed kan i dag ligge på spidsen af en knappenål, siger Poul Jakobsen, som i dag ikke kunne finde ét eneste drænrør. 

Men ifølge Per Sørensen er det ikke bare sådan lige til. Det kræver nemlig en meget struktureret indsats, hvis rørene skal findes. 

I mere end ti år har den nordjyske opfinder, Poul Jacobsen, kæmpet en benhård kamp for sine drænrør.
Han mener, at rørene kan sikre kystlinjen: 

I 2005 gav trafikministeriet grønt lys til et videnskabeligt forsøg med Poul Jacobsens rør. Tre år senere konkluderede to uvildige professorer, at drænrørene ikke havde nogen effekt - men opfinderen anerkendte ikke resultatet. 

Læs også Politisk opbakning til drænrør

Men i november 2011 meddelte transportministeren, at sagen om drænrør var lukket. Der var i følge ministeren ikke noget fagligt belæg for at fortsætte.

Men to år forinden,  2009, havde Poul Jakobsen allerede selv gravet 200 drænrør ned i sandet langs vestkysten 

Nu har landsretten imidlertdig slået fast, at rørene skal pilles op, og derfor står Poul Jakobsen altså i en noget presset situation. 

Flere nyheder fra TV2 Nord