Pas på i varmen: Her er tegnene på dehydrering

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV MIDTVEST

Tjek din urin og din hud for at se, om du er ved at dehydrere.

Der skal masser af væske indenbords, når temperaturerne er så høje, som de er denne sommer. For at undgå dehydrering, skal der nemlig være styr på væskebalancen – den er livsvigtig for at både krop og hjerne fungerer optimalt. 

Læs også Til kamp mod dehydrering: Hedebølgen rammer Dana Cup

Mellem 45 og 75 procent af menneskets vægt udgøres af vand, og væskebalancen er altså forholdet mellem, hvor meget væske kroppen får, og hvor meget der bliver udskilt gennem sved og urin.

Det er hovedsageligt små børn og ældre, der er i særlig fare for at dehydrere. De ældre, da de ofte har en svækket tørst, tager vanddrivende medicin og generelt har mindre væske i kroppen.

Men hvornår er man egentlig ved at dehydrere? Det er forholdsvis let at tjekke.

Seks tegn på dehydrering

  • Tørst
  • Træthed/mathed
  • Hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Mørk, koncentreret urin: Hvis kroppen er ved at dehydrere, kan nyrerne til en vis grad kompensere ved at lave en mere koncentreret urin. Derfor kan mørk urin være et tegn på dehydrering.
  • Slap hud/tørre slimhinder: Tjek om du er dehydreret ved at klemme huden på din håndryg sammen. Hvis huden bliver stående, i stedet for at falde ned umiddelbart efter, mangler du væske.
Kilde: Netdoktor

Hvis man kan nikke genkendende til tegnene er det en god idé at indtage en masse væske og gerne med salt i. Hvis ikke det kan lade sig gøre i samme kombination er saltede chips og vand også en udmærket løsning.

Normalt skal voksne typisk drikke mellem 1,5-2,5 liter om dagen, men i sommervejret er det nødvendigt at drikke endnu mere. 

Flere nyheder fra TV2 Nord