Selvkørende bil-projekt er strandet i Vesthimmerland

Der kommer ingen selvkørende biler og busser på vejene i Vesthimmerlands Kommune lige foreløbig

Som den første kommune i Danmark ville Vesthimmerlands Kommune begynde at transportere sine medarbejdere rundt i selvkørende biler og busser, så de kunne bruge transporttiden på at arbejde - i stedet for at sidde bag rattet.

Men projektet er strandet, fordi det er blevet dyrere end forventet. Det skriver Jyllands-Posten

- Lovgivningen er blevet lidt anderledes, end vi havde forestillet os. Vi regnede med, at vi skulle indrette en testzone, hvor producenter kunne få en eller to biler ud at køre. Men Folketinget vedtog, at alle kommuner kan søge om tilladelse. Det betyder, at vi bliver flere om det - og det betyder, at vi selv skal skaffe en bil til 3 miilloner kroner om året. Det er en lige lovlig stor omkostning for os lige nu, siger borgmester Knud Kristensen til Jyllands-Posten.

Derudover er det kommet bag på kommunen, at den selv skal stå for at opbygge ny infrastruktur til de førerløse biler - som for eksempel nye lyskryds.

Håber på at finde partner

Vesthimmerlands Kommune er nu gået på jagt efter at finde en samarbejdspartner, der vil skyde penge i projektet.

Ifølge loven, skal der det første år sidde en fysisk person bag rettet i de førerløse biler og busser for at holde øje med, at de ikke kører ind i noget. 

- Og da vi planlægger at køre i døgndrift, betyder det, at vi skal have chauffører ansat i treholdsskift. Det vil koste os ca. en million kroner om året. Det er, hvad vi som kommune kan skyde ind i projektet, så har vi brug for, at andre kommer med resten, siger Knud Kristensen til Jyllands-Posten.

Vesthimmerlands Kommune har indtil videre været i gang med projektet i to år og brugt en million kroner på det. Det var planen, at de selvkørende biler skulle have været på vejene allerede i dette efterår.


Seneste nyt

fra Nordjylland