Så god er din kommune at være ejendomsejer i: Thisted, Skive og Herning topper listen

Hvis man er ejendomsejer, så er Midt- og Vestjylland ikke noget dårligt sted at slå sig ned.

Hvis man er indehaver af en eller flere ejendomme og har rødder i det midt- og vestjyske, så er der bestemt grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet. 

Landsdelens kommuner klarer sig nemlig over en bred kam særdeles godt, når det kommer til at tilbyde gode vilkår for ejendomsejerne.

I en ny opgørelse, som erhvervsorganisationen EjendomDanmark har lavet over ejendomsvenlighed i landets 98 kommuner, indtager de midt- og vestjyske kommuner samtlige pladser i top fem. I toppen ligger Thisted-, Skive- og Herning- efterfulgt af Struer- og Vesthimmerlands Kommune.

- Særligt midtjyske kommuner har fået øjnene op for, at det betaler sig at sænke skatter og afgifter, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i EjendomDanmark.

Erhvervsorganisationen EjendomDanmark har for ottende år i træk målt på kommunernes ejendomsvenlighed. Ejendomsvenlighed dækker over ting som dækningsafgift, grundskyld, sagsbehandlingstid for byggesager og antallet af ejendomsforbrydelser.

Om undersøgelsen

Kommunerne vurderes ud fra parametrene:

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter

Kommunernes rangering på hvert enkelt parameter sammenregnes til en placering på den samlede rangliste, som går fra et til 98, hvor et er den bedste placering. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark.

 

Kilde: EjendomDanmark

Storbyer får hug

Hvis man kigger på landets største byer, er målingen ikke positiv læsning for ejendomsejerne. København er placeret nede som nummer 87, imens Aarhus klarer sig lidt bedre men stadig i den tunge ende som nummer 72. Aalborg ligger nummer 62, og Odense er i den pæne ende med en plads som nummer 35.

Jannick Nytoft fra EjendomDanmark peger på, at dækningsafgiften spiller en væsentlig rolle i forhold til de større byers dårlige placeringer.

- Selvom det er positivt, at nogle af de større kommuner sænker niveauet for dækningsafgiften, så opkræver landets ti bedste kommuner ikke denne afgift, siger Jannick Nytoft.

- Det er vigtigt med hurtig service

Et fællestræk for de kommuner, der er placeret i top 10, er, at de alle - modsat mange andre kommuner - ikke har hævet grundskylden det seneste år. Til gengæld er sagsbehandlingstiden for byggesager ligesom på landsplan steget.

- Det er vigtigt med en fleksibel og hurtig service, hvis man vil gøre det attraktivt for ejendomsejere og investorer at igangsætte byggeprojekter i kommunerne. På landsplan er der en stigning på op mod 9 dage i gennemsnit, når byggesager skal sagsbehandles, siger Jannick Nytoft.

Sidste år blev førstepladsen indtaget af Assens Kommune.


Seneste nyt

fra Nordjylland