Unikt projekt i Thisted: Farvel til ensomme ældre

Ny landsby ved Thisted får hovedrolle i et forskningsprojekt med mål om at minimere ensomhed og fremme fysisk og psykisk sundhed blandt ældre og syge.

Gamle og syge bør bo og leve mere integreret med det øvrige samfund, end det typisk er tilfældet i dagens Danmark.

Det er filosofien bag et helt unikt kulturprojekt kaldet Landsbyen, som netop nu er ved at tage form ved Thisted. Det skriver VIA University College i en pressemeddelelse.

Her er lokale initiativtagere ved hjælp af donationer fra fonde, virksomheder og private borgere godt på vej til at skaffe finansiering til at skabe et område, hvor der bliver etableret boliger til ældre og demente samt hospice. Der bliver tale om otte ældreboliger og 24 plejeboliger, som efter planen skal stå klar til indflytning fra 2019.

Bred vifte af faciliteter

Desuden kommer Landsbyen til at rumme en række faciliteter, som også borgere fra det omkringliggende samfund efter planen vil benytte – blandt andet lægehus, kantine, café, kiosk, frisør, kontorarbejdspladser, fitnessklub, sportshal, mødelokaler, værksteder, haver, legeplads og petanquebaner.

Projektet er så eftertragtet, at mange ældre allerede nu vil på venteliste til en bolig i Landsbyen.

Landsbyen bliver indrettet på et 10.000 kvadratmeter stort område, hvor Oticon i generationer har drevet høreapparatfabrik. I 2018 flytter Oticon imidlertid sin produktion ved Thisted til Polen, og virksomheden har i den forbindelse hjulpet økonomisk med at realisere projekt Landsbyen og ombygge Oticons bygninger til blandt andet ældreboliger.

Har vakt ministerens interesse

Landsbyen beløber sig i etableringsomkostninger til op mod 60 millioner kroner, og projektet ledes af en bestyrelse med repræsentanter for lokale foreninger.

Socialminister Mai Mercado har udtrykt stor interesse for det nordvestjyske kulturprojekt. Ministeren har tilkendegivet, at hun finder det rigtig godt og vigtigt med nye former for boliger og inklusionsprojekter for ældre og syge.

Vi skal have blik for de ressourcer, det enkelte menneske har uanset skavanker.

Tina Holst Severinsen, direktør for den sundhedsmæssige del af Landsbyen

- Visionen med Landsbyen er at komme tilbage til de gamle dyder. I Landsbyen kommer fællesskab og sammenhold i højsædet, og der vil være fokus på, at mennesker er noget i kraft af hinanden. Det skal være et sted med plads til alle typer og forskellige aldersgrupper, og hvor alle hjælper hinanden og dagligt hilser på hinanden. Tryghed, nærvær og samhørighed bliver nøgleord, forklarer Tina Holst Severinsen, der er direktør for den sundhedsmæssige del af Landsbyen og har en baggrund som sygeplejerske og plejehjemsleder.

Skal selv give en hånd med

Det er tanken, at de ældre beboere og borgerne i området vil byde ind på at give en hånd med som frivillige i eksempelvis kantinen, caféen og hobbyværkstedet i Landsbyen. Målet er at inddrage civilsamfundet og at tænke hinanden ind i hverdagen i Landsbyen.

- Devisen er, at vi skal have blik for de ressourcer, det enkelte menneske har uanset skavanker – for på den måde at inkludere alle bedst muligt i landsbylivet. Vi ønsker at skabe kvalitetsliv og aktiviteter, som gør, at vi interagerer meget mere med hinanden end tidligere set og gjort andre steder. På den måde vil vi minimere ensomhed og fremme både fysisk og psykisk sundhed, understreger Tina Holst Severinsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland