Svær mission: Vil tiltrække unge præster med bil, marmelade og et bosted

Præstemanglen er nu så stor på Mors og i Thy, at kirkerne har indledt en charmeoffensiv for at lokke nye præster til området.

Der er mangel på præster i hele landet, og det mærker de især i Thy og på Mors, hvor der mangler fire til fem præster.

- Jeg kan egentlig ikke forstå, at det er så svært at finde en. Vi synes, vi har et helt fantastisk sted at bo og nogle helt fantastiske mennesker at være iblandt, siger Ingrid Jespersen, formand for Boddum Ydby Menighedsråd.

quote Vi er nødt til at gøre noget. Det traditionelle virker ikke godt nok til at trække dem helt her over til Thy.

Mette Moesgaard Jørgensen, provst i Morsø Provsti.

Lige nu er præstemanglen så stor, at kirkerne har indledt en charmeoffensiv.

Til november er der matchmøde med de næste præster, der bliver færdiguddannet. Her tager sognene afsted med goodiebags fyldt med produkter fra Thy samt flyers og plakater.

- Vi er nødt til at gøre noget. Det traditionelle virker ikke godt nok til at trække dem helt her over til Thy. Man får næsten den fornemmelse, at der er langt her over, og det er der jo ikke. Så vi skal vise, hvad området kan, siger Mette Moesgaard Jørgensen, der er provst i Morsø Provsti.

Afløserpræst i fire år

I Boddum, Ydby og Heltborg har de haft en afløserpræst i lang tid. Han ville gerne hjælpe et par måneder, men de er nu blevet til fire år.

Da de slog stillingen op igen i maj, var der ingen egnede ansøgere.

- Det er femte gang, jeg skal til at prøve nu. Jeg har ikke opgivet, men jeg må nok sige, at denne her gang har jeg aldrig været så langt ude, når vi skulle ansætte en ny præst. Det er meget svært, siger Lis Skammelsen, der er formand for Heltborg Menighedsråd.

I de mindre byer er det svært at undvære præsten.

- Det betyder meget, at vi har vores egen præst her især ved begravelser og konfirmationer. Både for unge og ældre er det vigtigt med en, man kender, siger Ingrid Jespersen.

For at få unge teologer til at kigge mod Thy og Mors skal det i fremtiden være muligt at komme på syv uger lange praktikophold.

- De kan komme med til de forskellige forberedende samtaler og prøve at holde gudstjenester. I samarbejde med Thy Erhvervsforum kan vi sikre dem et sted at bo, oplevelser i fritiden og en bil at køre rundt i i fritiden, siger provst Mette Moesgaard Jørgensen.

Lige nu er der 23 ledige præstestillinger på Kirkeministeriets hjemmeside.


Seneste nyt

fra Nordjylland