Hård kritik af Banedanmark: - Vores hverdag er blevet til et helvede med støv overalt

En overkørsel blev nedlagt af sikkerhedshensyn. Men en erstatningsvej til en erhvervsdrivende har skabt problemer for både private og virksomheder ved jernbanen i Thisted.

Vejen blev anlagt i 2016. Siden har Niels Just, der bor klods op af jernbanen modsat vejen, ad flere omgange filmet, når den virkelig støver.

- Det kommer jo væltende over. Og jeg bor lige omme på den anden side, fortæller nabo Niels Just til TV MIDTVEST.

De seneste år har han klaget og kæmpet mod myndigheder og Banedanmark. For støvet generer.

Det er jo meget irriterende. For at sige det mildt. For de dage, det er galt, kan jeg vaske bil hver dag. Du kan ikke hænge vasketøj ud, og vi kan ikke være ude selv, fortæller Niels Just.

Arbejdspladser på spil

Længere henne ad vejen er en autolakerer også nabo til den støvende grusvej.

- Før i tiden skiftede vi filtre en gang i kvartalet. Hvis det skal være helt støvfrit i dag, skal vi skifte dem en gang i ugen, fortæller Henning Mikkelsen, Indehaver, Lakeriet, Thisted.

Egentlig har de tre svende biler nok at male. Men hvis vejen fortsætter med at støve, frygter chefen, at virksomheden må lukke.

 
 
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MidtVest

- Det vil jeg da være utrolig ked af, for vi kunne egentlig godt ansætte et par mand mere, Vi har rivende tralvt. Men vi bruger alt for meget tid på at passe på støv og skifte filter, forklarer Henning Mikkelsen.

Det er Banedanmark, der har lavet vejen. Men på forhånd havde ekspropriationskommissionen godkendt planerne, lyder det.

Bruger af vej afviser ansvar

Vejen blev anlagt, fordi overkørslen her var uden bomme og derfor blev sløjfet. På den anden side ligger en virksomhed, der dagligt kører på vejen med tonstunge lastbiler.

Jeg kan ikke gøre ved, at jeg har fået en vej på en kilometer, der støver, forklarer Jens Overgaard

Medejer, Nord-Vest Box Transport, Thisted.

Faktisk foreslog Jens Overgaard at anlægge vejen længere fra jernbanen og dermed naboerne - men på grund af forurenet jord skulle den ligge, hvor den altså ligger. Men han forblev løsningsorienteret.

- Jeg foreslog, at den erstatning, jeg fik, kunne bruges til asfalt. Men så kom det jo fra BaneDanmark, at hvis jeg asfalterede, var det Jens Overgaards projekt, og så var der ingen garanti på vejen. For ellers havde den da været asfalteret den dag i dag, fortæller Jens Overgaard.

 
 
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MidtVest

Niels Just var den eneste, der nåede at klage, inden der var frist. Men vi har talt med flere andre naboer, der deler hans utilfredshed.

Kunne du ikke selv som boligejer være med til at spæde op?

- Jo, det kunne du måske godt have en pointe i. Det ved jeg ikke. Men jeg mener ikke, det er lodsejerne her, der skal betale. Vi har ikke bedt om at få en erstatningsvej her. Vi har ikke bedt om at få nedlagt den overkørsel dér. Det er jo BaneDanmark.

Erstatningsvejen har betydet, at Jens Overgaard har fået 1000 meter til offentlig vej fra sin virksomhed. Inden den usikrede jernbaneoverkørsel blev nedlagt havde hans virksomhed 10 meter til offentlig vej.

Ifølge Banedanmark kommer taksationskommissionen på besøg hos Niels Just i begyndelsen af december. Her skal det vurderes, om han kan få erstatning. Inden da vil Banedanmark ikke udtale sig i sagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland