Pas på bilvasken i den sibiriske kulde

Bilvask i indkørslen leder miljøskadelige stoffer ud i naturen, og det bliver forværret, når jorden er frossen. Miljøstyrelsen og Aalborg Kommune anbefaler, at bilvask sker i vaskehal.

Sne og slud gør hurtigt bilerne beskidte, og øger behovet for bilvask. Men vælger du at vaske bilen derhjemme, så øger det risikoen for, at tungmetaller og andre skadelige stoffer bliver ledt ud i naturen med spildevandet fra bilvasken.

Derfor anbefaler Miljøstyrelsen og senest Aalborg Kommune, at man vasker sin bil i vaskehallen, eller på særligt indrettede vaskepladser, hvor spildevandet ikke ledes ud i naturen.

- Miljøstyrelsens seneste undersøgelse fra 2004 viser, at vaskevandet som regel indeholder tungmetaller i koncentrationer, der er højere, end hvad man tillader ved udledning til miljøet, siger Torsten Duer, civilingeniør hos Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet.

Frost gør bilvasken mere miljøskadelig
Den frosne jord kan også medføre, at afledningen af spildevandet kan forværres. Det skyldes, at spildevandet risikerer at fryse til is eller blive ledt andre steder hen end i kloakken.

Mens der er øget risiko for udledning af miljøskadelige stoffer, når du vasker bilen selv, så er moderne vaskehaller til gengæld udstyret med systemer, der genanvender vandet samtidig med, at de renser det på samme måde som i et rensningsanlæg.

- Miljøstyrelsens generelle anbefaling er, at for at skåne miljøet og spare på vandressourcerne, skal vask af biler helst ske i en vaskehal, siger Torsten Duer.

Vil man allerhelst stå for bilvasken selv, bør det ifølge miljøstyrelsen foregå et sted med opsamling og afledning af vaskevandet. Eksempelvis på en vaskeplads og med miljømærkede vaskemidler som svanemærkede.

Det er helt centralt, om der er fælleskloakering, hvor man bor, så spildevandet fra bilvasken bliver ledt til et rensningsanlæg, eller der er separat kloakering, som leder spildevandet direkte ud i naturen. Derfor anbefaler Torsten Duer, at man kan kontakte kommunen eller sit spildevandsselskab, hvis man er i tvivl.

Aalborg Kommune anbefaler vaskehal
I Aalborg Kommune er over 65 procent af kloakeringen med separat udledning, og derfor valgte kommunen i 2016 at påbegynde en oplysningskampagne, der gør borgerne opmærksom på risikoen ved udledning af spildevandet fra bilvask. Kampagnen er blevet taget godt imod af borgerne ifølge Lasse Olsen (EL), miljø- og energirådmand i Aalborg Kommune.

- Vi kan ikke træffe valget for borgerne i forhold til at vaske bil eller gøre det i en vaskehal, men vi anbefaler her i kommunen, at man vasker bilen i vaskehal eller på særligt indrettede vaskepladser, hvor spildevandet ikke ledes ud i naturen,” siger Lasse Olsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland