Patienter bliver tilset af sygeplejersker

Brugen af sygeplejersker til lægers arbejde i Nordic Medicares klinikker er for stort, mener både læge og patienter. Det er et problem, siger De praktiserende Lægers Organisation.

Sidste år gik Bente Mortensen fra Pandrup til læge hos Nordic Medicare med hvad hun troede var blærebetændelse.

Hos Nordic Medicare i Pandrup blev hun mødt af en sygeplejerske, som bad om en urinprøve, konstaterede blærebetændelse, og sendte Bente Mortensen hjem med medicin til at tage smerterne.

- Jeg havde så ondt at jeg kunne skrige, når jeg var på toilettet, siger Bente Mortensen.

quote Det er et problem, fordi sygeplejerskerer ikke uddannet til at stille diagnoser. Og det vil sige, at de kan overse nogle sygdomme.

Tue Flindt Müller, De praktiserende Lægers Organisation

Ifølge Bente Mortensen fulgte herefter to måneder med mange besøg på klinikken, og hver gang blev hun mødt af en sygeplejerske, og fik samme behandling.

Den er helt skæv med fordelingen mellem læger og sygeplejersker i Nordic Medicare. Sådan lyder det i dag fra den læge, som tidligere på ugen valgte at sige sin stilling op i klinikken i Thisted. Han mener ikke længere, at han kan tage ansvar for patienternes sikkerhed. I mange tilfælde bliver de nemlig kun tilset af en sygeplejerske.

- Den er helt skæv. Jeg vil sige, at i den klinik, hvor jeg er, hvor der er knap 5000 patienter, der burde være hvert fald to og en halv læge, måske endda tre læger, på arbejde hver dag, siger læge Eskild Boeskov.

Det er kritisabelt, lyder det fra De praktiserende Lægers Organisation.

- Det er et problem, fordi sygeplejerskerer ikke uddannet til at stille diagnoser. Og det vil sige, at de kan overse nogle sygdomme. Det kan være patienter, der umiddelbart ser ud som om de har blærebetændelse, men i virkeligheden har de måske en kræft i blæren, siger Tue Flindt Müller fra PLO.

Det var først da Bente Mogensen skruede bissen på, at hun blev tilset af en læge.

- Jeg blev sur, og så sagde jeg, at jeg går ikke herfra, før jeg har snakket med en læge, siger Bente Mortensen.

Bente Mortensen endte med at få konstateret kræft i blæren. I dag har hun fået blæren fjernet og fået stomi.

Nordic Medicare forsvarer sig med en ekstraordinær situation med lægemangel på klinikken i Thisted.

quote Vi har nogle helt faste vejledninger, som ligger ude på klinikkerne, som er formuleret af os, fagpersoner og speciallæger, som ligger derude. Og dem følger sygeplejerskerne simpelthen.

Christian Riewerts Eriksen, direktør hos Nordic Medicare.

Og patienter vil også i fremtiden møde sygeplejersker i konsultationen, fortæller Christian Riewerts Eriksen, der er direktør hos Nordic Medicare.

- Vi har selvfølgelig ansvaret for sygeplejerskerne, og de konsultationer og de opgaver, de påtager sig. Der er det ret vigtigt at sige en ting: Vi har nogle helt faste vejledninger, som ligger ude på klinikkerne, som er formuleret af os, fagpersoner og speciallæger, som ligger derude. Og dem følger sygeplejerskerne simpelthen og allerede her i maj måned, der var Styrelsen for Patientsikkerhed ude og lave et kontrolbesøg ude hos os, og der så de de her vejledninger, som de her sygeplejersker følger, og de godkendte dem, de her vejledninger. Det er måden vi arbejder på, det er at der er nogle helt faste rammer for hvad sygeplejerskerne må, og hvad for nogle vejledninger, de går ud fra, siger han.

Efter sommereferien har Nordic Medicare ansat endnu en læge og en konsultationssygeplejerske i klinikken i Thisted.

 


Lægemangel i Nordjylland

def_thumb,50_percent

play Firma: Lægemangel kan løses via mobilen

250220 Demonstration lægevagt

play TV: Borgere demonstrerede mod lukning af lægevagter

default_thumb

play Lægevagter lukker: - Sygeplejersker kan overtage opgaver

260120 Vagtlæge

Regionen er på vej med alternativer efter vagtlægelukninger

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland