Patienter køres af trætte chauffører

Chauffører, der kører med patienter for Nordjyllands Trafikselskab, har vagter på helt op til 17 timer. Chaufførerne bliver så trætte, at det kan være livsfarligt.

Patienter risikerer at køre med chauffører, der er dødtrætte. Chaufførerne presses nemlig til arbejdsdage på helt op til 17 timer.

Nordjyllands Trafikselskab står for transport af Region Nordjyllands patienter, og trafikselskabet udliciterer kørslen til vognmænd. Ifølge 3F i Aalborg underbyder vognmændene hinanden i pris for at få lov til at køre for NT, og nu er prisen så lav, at det skaber urimelige forhold for chaufførerne.

- På et eller andet tidspunkt koster det liv. Det er ikke rimeligt, at det i den grad er pengene, der bestemmer niveauet for patientkørslen. Og det er det helt klart i dag, siger Arne Nielsen, formand for Transportgruppen i 3F Aalborg.

Én af de chauffører, der har kørt patienter i op til 17 timer om dagen, er Per Mortensen fra Aalborg. Han er tidligere chauffør og har via en vognmand kørt med patienter for NT. Han havde ofte vagter fra 06 om morgenen til 23 om aftenen. Det satte hurtigt sine tydelige spor:

- Jeg har oplevet, at jeg troede, at vejskiltene var mennesker, og at jeg sad og nikkede bag rattet. Måske jeg også har lukket øjnene i et splitsekund, fordi jeg var så træt. Det ved jeg ikke, fortæller han.

De lave priser for patientkørslen betyder også lave lønninger til chaufførerne, og derfor er de tvunget til at tage de lange vagter bag rattet. Det værste Per Mortensen oplevede var, at han på en tolv-timers vagt tjente 28 kroner i timen. 

- Man kan ikke betale regninger for den løn, man får. Man er jo arbejdende fattig, siger han. 

3F i Aalborg opfordrer både politikere og NT til at stille højere krav til de vognmænd, de udliciterer patientkørslen til.  

- Der er alt for dårlig kontrol. Der bliver slet ikke holdt godt nok øje med, om vognmændene overholder de forhold, de har skrevet under på, siger Arne Nielsen, formand for Transportgruppen i 3F Aalborg.  

Folketingspolitiker Rasmus Prehn, der er trafikordfører for Socialdemokraterne, opfordrer også til, at patientkørslen bliver set efter i sømmene:

- Det virker meget voldsomt at have den arbejdslængde og sidde så længe bag rattet og køre patienter. Så det vil jeg opfordre til, at man undersøger nærmere, siger han.

Per Mortensen har sagt sit job op som chauffør. Hverken hans samvittighed eller hans helbred kunne holde til at blive ved:  

- Når man først begynder at se syner, når man kører, så bliver man da betænkelig over for, om det er forsvarligt. Og det synes jeg simpelthen ikke, at det var.  

Se med i TV2/Nord søndag aften, hvor direktør for Nordjyllands Trafikselskab, Jens Otto Størup, svarer på kritikken. 


Seneste nyt

fra Nordjylland