Pengeuge: Folkeskoleelever rustes til at varetage egen økonomi

Finans Danmark afholder i uge 11 deres årlige Pengeuge, hvor folkeskoleelever lærer at tage sig af deres egen økonomi.

Den står på undervisning i penge på de nordjyske folkeskoler hele denne uge.

En ny rapport fra Finans Danmark viser nemlig, at 55 procent af alle unge, der flytter hjemmefra for første gang, bliver overrasket over de økonomiske udfordringer, når man skal klare sig selv. 

Derfor afholder Finans Danmark årligt en Pengeuge, hvor bankrådgivere tager ud i klasselokalerne og underviser eleverne i tage sig af deres egen økonomi, så de ikke får sig et grimt chok senere i livet.

- Jeg ved ingenting om det her overhovedet, for jeg er ikke ude og købe ind eller gøre mange af de her ting, siger Jakob Christensen, der går i 8. klasse på Østermarksskolen i Aars. 

Og han er langt fra ene om problemet, forklarer Dorte Rask Jacobsen. Hun er privatkundechef hos Spar Nord i Aars og er en af af de rådgivere, der er taget ud for at undervise eleverne på Østermarksskolen.

- Rigtig mange har ikke det fulde overblik over, hvad det nu egentlig er, vi bruger per måned. Hvor stort deres rådighedsbeløb skal være, så der er nok til mad og fornøjelser. Det er tit den største overraskelse, siger Dorte Rask Jacobsen.

Det er den overraskelse, som pengeugen forsøger at komme i forkøbet.

Undervisningen hjælper

På Aalborg Universitet kunne de studerende godt have brugt noget lignende, inden de skulle flytte hjemmefra.

- Jeg ville gerne have vidst, hvordan man gør noget så simpelt som at indbetale et cirokort, fordi det kan spare dig mange penge i gebyrer, siger Alexander Bertelsen, der studerer på Aalborg Universitet.

- Sådan noget med at lægge et budget og kende til en budgetkonto, det ville have været rart at vide, hvordan det fungerer, stemmer MacKenzie Morgan Bonasena, ligeledes studerende på Aalborg Universitet, i.

De overraskelser undgår de måske nu i 8. klasse på Østermarksskolen i Aars. Her føler eleverne i hvert fald, at de er blevet meget klogere på, hvad det egentlig koster at skulle flytte hjemmefra.

- Det føler jeg helt klart, at jeg er. Sådan noget som tøj og mad, det overraskede mig meget, hvor meget det løb op i, siger Laura Byrialsen, der går i 8. klasse på Østermarksskolen.

Der er økonomi på skoleskemaet mange steder denne uge - og en ny rapport viser, at 55 procent

Seneste nyt

fra Nordjylland