Ulige vilkår: Plejefamilier kæmper for overenskomst

Torsdag fik en gruppe af plejefamilier fra Brønderslev foretræde for Folketingets social- og indenrigsudvalg. Familierne kæmper for lige vilkår.

Plejefamilierne i Brønderslev Kommune er i oprør. De føler, at kommunen gang på gang forringer familiernes vilkår.

Utilfredsheden er så stor, at man efterlyser en fælles landsdækkende overenskomst på området. Et ønske, de torsdag tog til Christiansborg for at give udtryk for.  

- Mit vigtigste budskab er, at vi skal have en overordnet organisering. Vi skal have lavet en overenskomst. Jeg synes, det gik okay. Det gik hurtigt. Tiden er knap, når man kommer derind, fortalte Bente Børjesson til TV2 Nord torsdag.

Løn ændrer sig

Bente Børjesson har i 35 år haft plejebørn sammen med sin mand i Hallund, og hun mener, at Brønderslev Kommune har skåret for meget i plejefamiliernes midler.

- Jeg kan ikke forstå, at vi ikke kan blive enige om, at vi skal arbejde sammen for at gøre det, der er bedst for vores børn, siger Bente Børjesson

Som plejefamilie får man penge udbetalt fra kommunen. Beløbets størrelse afhænger af, hvilken situation barnet er i, og hvor mange timers dagligt arbejde opgaver med barnet forventes at kræve. Blandt andet kommer det an på, hvilke udfordringer barnet har, og beløbet bliver justeret, undervejs som barnet udvikler sig.

- Hvis man bliver sat 10.000 kroner ned i løn, så bliver vi nødt til at gå fra hus og hjem. Det sker rent faktisk her i kommunen, siger Bente Børjesson.

Plejefamilierne i Brønderslev Kommune er i oprør, da de føler, at kommunen gang på gang forringer familiernes vilkår. Utilfredsheden er så stor, at man efterlyser en fælles landsdækkende overenskomst på området. Et ønske, man tog til København for at give udtryk for.  

Store konsekvenser for økonomien

Når plejefamilierne bliver udfordret på økonomien kan det få store konsekvenser.

- Det er børn, som har oplevet svigt på svigt og fjerner dem fra den plejefamilie, der har været i, i mange år, er det endnu et svigt, siger Bente Børjesson.

Derfor går plejefamilierne nu til kamp for en landsdækkende overenskomst på plejefamilie-området, og også borgmesteren i Brønderslev Kommune er positiv.

- Udfordringen har jo været, at man ikke er helt enig mellem plejefamilier og forvaltningen, og vi har også manglet lidt dialog, hvor vi får snakket godt om tingene. Men det er svært, når man ikke er helt enige om den her afregningsmodel. Derfor kunne det være godt at få retningslinjerne i fællesskab, siger Michael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev Kommune.

Bente Børjesson synes ikke, at plejefamilierne forlanger for meget.

- Det er ikke fordi, jeg tænker, vi skal spinde guld på det. Vi skal bare kunne eksistere. Jeg elsker mit arbejde, jeg vil gerne kunne blive ved med det. Men jeg kan jo ikke have et arbejde, hvor jeg ikke kan betale min husleje, siger Bente Børjesson.


Seneste nyt

fra Nordjylland