Plejemor: De mindste børn havde et abesprog

De tvangsfjernede børn i Brønderslevsagen havde ikke lært det mest basale som at gå på toilettet.

Den plejefamilie, der sidst i februar 2010 accepterede at modtage de mange tvangsfjernede børn fra Brønderslevfamilien, var chokeret over de understimulerede og dårligt fungerende børn.

Familien fik dem i midlertidig pleje den 25. februar 2010, da forældrene blev fængslet for vanrøgt med videre.

På en af de mindste drenge var der gamle, indtørrede kager af afføring helt ned til lårene, fortæller den plejemor, der sammen med sin mand modtog de mange kriseramte børn. Den lille dreng blev straks sendt i bad.

I retten i Hjørring forklarer plejemoren, at børnene var præget af svigt på mange måder.

- De mindste drenge havde et abesprog, som de brugte indbyrdes. De havde simpelthen intet sprog, siger plejemoren. Hun er ligesom sin mand lærer.
 
- Jeg var ikke i tvivl om, at børnene var understimulerede. Men jeg var også sikker på, at børnene blev holdt af forældrene. Det handlede bare om at fylde på dem. Mange ting var bare ikke blevet lært, siger plejemoren.
 
Hun fortæller blandt andet, at børnene ikke havde et normalt forhold til det at gå på toilettet. De stillede sig op på brættet med hænder og fødder.
 
- Så kan det være svært at ramme, siger vidnet.
 
Plejemoren beskriver endnu en grotesk side af Brønderslevsagen, da hun oplyser, at Brønderslev Kommune tvangsfjernede tre af børnene fra plejefamilien, fordi de to ældste havde henvendt sig til pressen (Politiken, red.).
 
Det skyldtes, at børnene ønskede kontakt til deres søskende. Men det ville kommunen ikke være med til.

- Vi syntes, børnene skulle have lov til at se hinanden, men det ønskede kommunen ikke, siger plejemoren, der stadig har en af familiens ældste drenge i pleje.


Seneste nyt

fra Nordjylland