Plejepersonale: Ens faglighed får et kæmpe knæk

Episoder med forsvundne demente beboere er virkeligheden på danske plejehjem. Ubehagelige oplevelser for det personale, der arbejder på plejehjemmene.

- Det første man tænker, det er, hvor er de?

Sådan fortæller Lene Bak Grishauge, der er Sosu-assistent på plejehjemmet Skipper Klement i Svenstrup, om de gange, hun har oplevet en beboer forsvinde.

- De situationer, hvor vi har det hele i værk med politi og alting, og hvor de er væk i længere tid, dem glemmer man ikke, siger Lene Bak Grishauge.

Lene Bak Grishauge har i syv år arbejdet på plejehjemmet, Skipper Klement. Plejehjemmet har kun beboere med demens, og derfor er der en risiko for, at beboerne kan finde på at forlade plejehjemmet.

Oplevelserne med forsvundne beboere er noget, der påvirker de ansatte på plejehjemmet.

- Ens faglig får et kæmpe knæk. Man føler alt den værdighed og tillid, man har fået fra de pårørende, den er bare knækket. Og skal ringe og fortælle, at din far er væk, vi kan ikke finde ham. Det med at skulle lave det opkald, det er ikke sjovt, siger Lene Grishauge.

I 2015 forlod omkring 1.000 demente deres bopæl. I Nordjylland måtte Nordjyllands Politi over 20 gange igangsætte eftersøgninger efter demente, der havde forladt et plejehjem.

På plejehjemmet Skipper Klement håber man på, at der fra politisk side bliver fundet en løsning. Selv er de meget i tvivl om, hvordan man skal gribe problemstillingen an.

- Jeg kunne godt tænke mig noget mere teknologi til at hjælpe, men der er altså også noget etik og moral i det med overvågning. Vi kan ikke bare løse dørene, og så er de bare her. De skal også have lov til at leve livet stadigvæk, siger Lene Bak Grishauge.   


Seneste nyt

fra Nordjylland