Nordjyllands Politi: Vi vidste ikke, at passet blev filmet

Nordjyllands Politi beklager, at det under anholdelsen af den sydkoreanske Chung Yoo-ra lykkedes sydkoreanske journalister at filme kvindens pas.

Sydkoreanske journalister flokkedes søndag om det hus i Gug, hvor den 20-årige Chung Yoo-ra søndag blev anholdt af Nordjyllands Politi. Chung Yoo-ra betegnes som en nøgleperson i en større sydkoreansk skandalesag om korruption.

Mens Nordjyllands Politi var på stedet for at foretage anholdelsen, lykkedes det de sydkoreanske tv-hold at filme anholdelsen på meget tæt hold, og de fik endda filmet kvindens pas. Det har fået Venstres nordjyske retsordfører Preben Bang Henriksen til at kritisere Nordjyllands Politi.

- Det er utilstedeligt. Adfærden ved anholdelsen er under al kritik. Politiet baner jo nærmest vejen for kameraholdet, siger Preben Bang Henriksen.

 

[cke_placeholder_teaser_teaser:"{\"nid\":\"59440\"}"]

Læs også : Preben Bang: Anholdelse er under al kritik

 

I dag beklager Nordjyllands Politi hændelsen.

- Det er vores ansvar, at personlige oplysninger ikke bliver filmet og ikke bliver videregivet. Det er en fejl, at det kommer til at ske, og det beklager vi, siger fungerende chefpolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Karsten V. Hansen.

Han fortæller, at politiet søndag kom til adressen, netop fordi nogle af de sydkoreanske journalister havde tippet politiet om, at den af Interpol eftersøgte Chung Yoo-ra efter deres oplysninger befandt sig på adressen.

Ved en ransagning i huset fandt politiet både kvinden og hendes pas. De var dog i tvivl om, hvorvidt billedet og oplysningerne i passet nu også stemte overens med den eftersøgte kvinde. Derfor tog indsatslederen passet med udenfor for at få anmelderens, altså den sydkoreanske journalists, hjælp til at afgøre, om det efter hans opfattelse var den eftersøgte Chung Yoo-ra, der var på billedet.

- I vores konference med anmelderen, er opfattelsen fra indsatslederen, at der bliver holdt en lygte til at lyse ned på passet. Det har så vist sig, at bag lygten, der er også et kamera, som kører, mens passet bliver diskuteret i forhold til, om kvinden efter deres opfattelse er den samme kvinde, som er efterlyst af Interpol, forklarer Karsten V. Hansen.

Ifølge chefpolitiinspektøren var indsatslederen godt klar over, at der blev optaget fra flere vinkler, men  ikke, at der blev filmet direkte ned i passet.

Preben Bang Henriksen har desuden kritiseret Nordjyllands Politi for ikke at udvise nook hensyn over for den anholdte. I retsplejeloven hedder det, at en anholdelse skal foretages så skånsomt som muligt, og det mener han ike er sket, i og med, at de anmasende sydkoreanske journalister har filmet det hele på nært hold.

Karsten V. Hansen er dog af en anden opfattelse.

- Det er fuldstændig rigtigt, at en anholdele skal foregå så skånsomt som overhovedet muligt. Det bestræber vi os også på. Blandt andet instruerer vi flere gange det presseopbud der er derude om at de skal trække ud på offentligt område og holde sig væk fra indkørslen.Vi har også en dialog med den unge sydkoreanske kvinde om, at hun skal anholdes. Hun er ked af at få sit ansigt frem, så derfor skærmer vi hende ved at iklæde hende en parkacoat, så man ikke kan se, hvem kvinden er, siger Karsten V. Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland