Politiet på vejene: Har øje på uopmærksomme bilister

Der er ekstra grund til at holde øje med trafikken i ugen. For politiet har kig på dem, der ikke koncentrerer sig om at køre bil

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra tirsdag den 22. maj til søndag den 27. maj 2018.

Er man ikke fuldt koncentreret om at køre, kan det have fatale konsekvenser: 

  • Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).
  • Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobiltelefon eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

Derfor har politiets patruljer ekstra opmærksomhed rettet mod de uopmærksomme hele ugen. 

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil – kom ud af din boble” sætter fokus på, at det ikke kun er vigtigt at have blikket rettet på trafikken.

Men vores mentale opmærksomhed, hvor vi er optaget af krævende mobilsamtaler eller sidder i egne tanker, udgør også en risiko. Det er med til at påvirke vores reaktionstid og øger ulykkesrisikoen markant, når vi mentalt er fraværende bag rattet. Det viser en norsk samt en ny, dansk undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt flere end 4.300 trafikanter.

Hold fokus på trafikken – sådan gør du:

  • Hold ind til siden, hvis du skal indstille din GPS eller benytte din mobiltelefon.
  • Hold ind til siden og få ro i bilen, hvis børnene er urolige og kræver din opmærksomhed.
  • Lad være med at lede efter ting, du taber. Kør ind til siden - eller vent til du kommer frem.
  • Kig på trafikken, også mens du taler med dine medpassagerer.
  • Få andre i bilen til f.eks. at skrue låget af din vandflaske, taste på GPS, række dig solbriller etc.

Seneste nyt

fra Nordjylland