Politiker tilfreds med redegørelse

Nordjyllands Psykiatriudvalg er foreløbigt tilfredse med den redegørelse, som i dag blev fremlagt efter en lang række drab begået af psykisk syge.

Redegørelsen fra psykiatriledelsen i Region Nordjylland ser dagens lys, efter TV2 Nord i en lang række indslag og artikler har afdækket, at flere tilfælde af drab begået af psykisk syge mennesker kunne være undgået. 

Det er blandt andet beskrevet i en rapport fra retspsykiatrisk klinik, som vi omtalte i Nyhederne i aftes.

Ved dagens redegørelse for psykiatriudvalget var repræsentanter fra både Regionsrådet og psykiatriledelsen til stede. Og den konservative Per Larsen er foreløbigt godt tilfreds med konklusionerne i redegørelsen. 

- Psykiatriledelsen viser med redegørelsen, at de tager det meget alvorligt. Det er jeg rigtigt glad for, fordi vi skal lære af det her. Et drab er jo et for meget. Jeg synes, psykiatriledelsen viser stor entusiasme i at undgå de her drab i samarbejde med politiet og kommunerne og lægger op til en meget bedre kommunikation med bostederne, med kommunerne og de sociale myndigheder, med forældrene og hele vejen rundt. Så det synes jeg faktisk, at jeg tryg ved.

Per Larsen må dog erkende, at det halter med midler til det psykiatriske område, og at der nok er sparet for meget. 

- På landsplan bliver vi nok nødt til at opruste på antallet af senge. For det skal være sådan, at der altid er mulighed for at få patienter indlagt, hvis der opstår et behov. Og vi har jo skåret ned på antallet af senge de seneste år. Jeg forestiller mig, at man nok kan samles om at sige, der skal noget mere kapacitet til, sådan at vi kan have nogle længere forløb, så patienterne får en bedre behandling. I det hele taget skal man lære af de hændelser, der sker, og det er også det, der er lagt op til.

Når Per Larsen ser ud i fremtiden, spår han, at der vil ske forbedringer på området, når det nye universitetshospital står færdigt. 

- Med flytningen får psykiatrien bedre faciliteter og bedre rammer. Med en bedre kommunikation kan vi sørge for, at de pårørende har direkte adgang til psykiatrien, og kommunerne skal også vide, hvor de skal henvende sig. Og vi skal sikre, at man taler det samme sprog, så man ved, at når man skal snakke med politiet – hvad er det så lige nøjagtigt for nogle oplysninger, der skal til, for at de tager action på det og forstår alvoren i den her situation?  Og der er altså nogle ting, der skal strammes op, og det, synes jeg, har psykiatriledelsen i dag meget flot præsenteret, at det vil de tage action på.

Mindst 14 mennesker er dræbt af psyskisk syge mennesker i Nordjylland de sidste fem år. 

Se hele interviewet med Per Larsen herunder. 

Opdatering 240519: Vi havde fejlagtigt skrevet, at politiet også deltog på mødet. Det er ikke korrekt. Nordjyllands Politi vil være repræsenteret, når undersøgelsen bliver præsenteret for det samlede Regionsråd på tirsdag. 

Per Larsen, regionsrådsmedlem og folketingskandidat, Konservativt Folkeparti

Seneste nyt

fra Nordjylland