Politikere i oprør over sygehusplan

Kritik af regeringens sygehusudspil, der ikke i sin nuværende form kan finansiere et nyt sygehus i Aalborg Øst.

Første del af regeringens udspil for fremtidens sygehusstruktur blev offentliggjort i går eftermiddag. Det resulterede i 3,2 milliarder kroner til Region Nordjylland, hvilket ikke er nok til det nye sygehus i Aalborg Øst, som flere nordjyske politikere ellers havde slået på tromme for.

Ulla Astman og Region Nordjylland var hurtigt ude med en bekymret mine efter offentliggørelsen af sygehusstrukturen.

- Der er ærgerligt, at regeringen og sundhedsministeren ikke i første omgang kan følge regionens ønsker, sagde Ulla Astman (Soc. Dem.). Hun bakkes i dag op af sin partifælle i Folketinget, Flemming Møller Mortensen (Soc. Dem.)

- Det er ganske grotesk, at Regionsrådet ikke kan sikre den plan for fremtidens sygehusstruktur, som er vedtaget i rådet, siger Flemming Møller Mortensen, der nu vil gå skærpe retorikken over for regeringen og også sin nordjyske kollega, Birgitte Josefsen (Venstre).

Venstre under angreb
Offentliggørelsen af fordelingen af midlerne blev afholdt i Finansministeriets Rentesal. Det er faldet regionsrådsmedlem Vagn Kvist (Det Radikale) for brystet.

- At det ikke fandt sted i Sundhedsministeriet, må desværre nok bekræfte vores bange anelser om, at det er Venstre, der har taktstokken og dermed også har og får ansvaret for, at der i Nordjylland skal skabes usikkerhed om Regionens fremtid, siger Vagn Kvist.

Vagn Kvist mener desuden, at Venstre har fået et forkert fokuspunkt i forhold til sygehusstrukturen og de 25 milliarder, der skal fordeles.

- Det er noget der tyder på, at Venstre er mere optaget af at overtage formandsposten i Region Nordjylland til efteråret, frem for allerede nu at sikre Nordjylland det rigtige sygehus på Postgården ved Aalborg Universitet, siger Vagn Kvist.

Svært at overbevise ekspertudvalget
Region Nordjylland skal fremlægge dokumentation for det fornuftige i at bygge et helt nyt sygehus i Aalborg Øst. Den dokumentation skal vises til regeringens ekspertudvalg med forskningschef Erik Juhl i spidsen. Det kan vise sig at blive en vanskelig opgave for regionsrådet.

- Det er meget utilfredsstillende, at vi nu har fået mulighed for at overbevise ekspertudvalget og ikke politikerne, fordi mig bekendt er det politikerne og ikke embedsmændene, der træffer afgørelserne i det her land, siger Venstres regionsrådsmedlem Mariann Geller.

Hun bakkes op i det synspunkt fra en noget uventet kant.

- Erik Juhl-udvalget skal også i den kommende argumentationsrunde sidde som det afgørende vurderingsorgan. Hele processen med ekspertudvalgets nedsættelse samt regeringens rene opfølgning på anbefalingerne afspejler at dette er et politisk bestillingsarbejde af værste skuffe, siger Flemming Møller Mortensen.

Resultatet bliver discountsygehuse
Enhedslistens Per Clausen hæfter sig ved, at regeringen skyder sig selv i foden med hele investeringsplanen.

- Regeringens investeringsplan på sygehusområdet er enten et udtryk for en ekstrem mangel på ambitioner eller et kynisk forsøg på at tørre regningen af på regionerne. Enten fører planen til, at vi får discountsygehuse eller også vil vi se store budgetoverskridelser på sygehusbyggerierne. Overskridelser som regeringen efterfølgende kan give regionerne skylden for - alt sammen kun fordi regeringen ikke vil afsætte de nødvendige midler, udtaler Per Clausen, sundhedsordfører for Enhedslisten.


Seneste nyt

fra Nordjylland