Politikere jagter gode ben

Byrådsvalget er overstået, og nu er der andre kampe i gang i kommunerne end kampen om stemmerne. Nu handler det i stedet om penge. Der er nemlig attraktive poster at hente for de politikere, der håber at få lidt ekstra i lønningsposen.

Gode ben er rigtig eftertragtede. Sådan er det hos slagteren, men også i politik. Valget er overe, stemmerne er talt op, og nu skal rovet deles imellem politikerne.

- Man er parat til at give afkald på meget, for at få borgmesterposten, siger Aalborgs afgående borgmester Henning G. Jensen, der selv har siddet med til talrige konstitueringsforhandlinger.

Men det er ikke kun borgmesterposten, der er økonomisk attraktiv. Også titlen som udvalgsformand er på ønskelisten for de fleste byrødder, ligesom de bestyrelsesposter, som kommunen sidder på.

- Langt de fleste ben er internt i kommunalpolitik. Om du bliver borgmester eller udvalgsformand, det gør en kæmpe forskel i forhold til at være menigt byrådsmedlem. Men der er nogle udenfor - det kan være havnebestyrelser, forsynsselskaber eller lignede, hvor der nogle steder er ben, der giver 100.000 kroner eller nogle steder endda mere end det, siger kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

Flere politikere fra de nordjyske kommuner bekræfter i dag, at der i stor stil bliver handlet med vellønnede ansvarsområder.

- Det handler om politik, det handler om personlighed, og det handler om penge, siger Henning G. Jensen om de mange poster, der skal fordeles i forbindelse med en konstituering.

Nogle ben er mere attraktive end andre. I Rebild Kommune har Rikke Karlsson siddet med ved forhandlingsbordet. Hun er endt med helt almindelig medlemsstatus i tre udvalg. Hun har dermed langt fra fået gaflet de mest saftige ben.

- Jeg går efter hvad det er, der interesserer mig. Så jeg synes det er det, der har været drivkraften for mig som politiker. Og det tror jeg heller ikke at du får ret mange andre politikere til at sige det modsatte, siger Rikke Karlsson fra Dansk Folkeparti i Rebild.

- Der nogle, der møder op til konstitueringsforhandlinger og siger "hvis I vil have min støtte, så koster det 300.000 eller 400.000," men der er også andre, hvor det ikke spiller den store rolle, så det er jo forskelligt fra politiker til politiker, siger Roger Buch.

Nogle af de rigtige gode ben at få fingre i er eksempelvis formandsposten for Aalborg Havn, der årligt giver 167.274 kroner. Reno Vest i Rebild er også godt betalt. Her får formanden årligt 121.348 kroner. Et helt almindeligt bestyrelsesmedlem hos Forsyningen kan hæve 12.500 kroner om året.


Seneste nyt

fra Nordjylland