Politikere jubler: Flertal i EU vil afskaffe sommertid

Sommertid er ikke nødvendigvis for det gode, og derfor har et flertal i EU-Parlamentet - heriblandt nordjyske Rikke Karlsson - stemt for at afskaffe det.

Sommertid har siden sin indførelse delt vandene: Enten elsker man at stille uret frem og omstille sig til lysere tider, eller også hader man at få snuppet en time af sin nattesøvn.

Efter en afstemning i Europa Parlamentet torsdag eftermiddag ser det ud til, at EU-politikerne hører til den sidste gruppe. I hvert fald har et flertal stemt for, at sommertid skal afskaffes.

En af dem er den nordjyske politiker Rikke Karlsson.

Sammen med flere andre af de politikere, der torsdag har stemt for forslaget om at se kritisk på det halvårlige tidsskift og om nødvendigt ændre reglerne, jubler hun over udsigterne til at holde den samme tid hele året. Og hun bliver bakket op af Venstres medlem af EU-Parlamentet Morten Løkkegaard.

- Selvfølgelig kan det føles rart med flere lyse timer, men det er et forældet og bøvlet system, som vi nu har muligheden for at gøre op med. Jeg har testet sagen på sociale medier og er overrasket over det store engagement, og hvor mange mennesker der - ligesom jeg - mener, at systemet har udtjent sin værnepligt, siger Morten Løkkegaard i en pressemeddelelse.

Afstemning skal lægge pres på kommission

Afstemningen i parlamentet blev vedtaget med 384 stemmer for, 153 imod og 12 blanke stemmer.

Det er dog ikke alene EU-Parlamentets beslutning. Men torsdagens afstemning kan bruges til lægge pres på EU-Kommissionen, som parlamentet i første omgang vil have til at lave en evaluering af direktivet.

Fakta om sommertid:

Det gældende EU-direktiv om sommertid trådte i kraft i 2001 og fastlægger en harmoniseret dato og klokkeslæt, så alle EU-lande skifter til sommertid samtidig.
Sommertid blev dog indført første gang under Første Verdenskrig for at spare energi.
Der findes flere protestgrupper og organisationer mod sommertid - blandt andet i Danmark med Landsforeningen Mod Sommertid.
Undersøgelser peger også forsigtigt på, at tidsskiftet kan have en negativ indvirkning på menneskers helbred.

Seneste nyt

fra Nordjylland