Politikere kræver lovændring: Diskrimination at førerhunde blev nægtet adgang på bus

To busselskaber har afvist at tage Michelle og Esben Andersen med på en tur til Bornholm. De vil ikke have det blinde ægtepars førerhunde med i bussen. Diskrimination lyder det nu fra flere politikere.

Uden førerhundene Rex og Rama kommer Michelle og Esben Andersen ikke særlig langt. Har de til gengæld hver en førerhund ved hånden, så bevæger de sig frit omkring i Aalborgs gader og bybusser. De er begge blinde, og hundene er et vigtigt hjælpemiddel i deres hverdag,  derfor var det noget af et slag, da bryllupsrejsen til Bornholm blev sat på standby, fordi to rejseselskaber nægtede deres førerhunde adgang på bussen.

Parret er netop blevet gift og tog kontakt til Riis Rejser for at booke en seks-dages tur til solskinsøen. I afslaget lød det, at de skal have en ledsager med – førerhunde er ikke nok.

- For at rejse med Riis Rejser, så skal man være selvhjulpen. Vi vurderer at de her førerhunde ikke gør det ud for det at være selvhjulpen. Det er vores vurdering, siger direktør for Riis Rejser, Søren Riis.

Rejseselskabet frygter, at de andre passagerer bliver nødt til at tage ekstra hensyn til det blinde par. Argumenterne klinger dog hult hos ægteparret Michelle og Esben. De mener sagtens, de kan klare sig selv. Desuden er de helst fri for at have en ledsager med på deres bryllupsrejse.

- Det kunne være dejligt at komme ud og opleve noget som ægtepar, kun os to, siger Esben Andersen.

Efter det nedslående afslag tog parret kontakt til Nilles Busrejser. Også her mødte de et afslag.

Det lugt dog langt væk af diskrimination, lyder det nu fra flere politikere. Venstres socialordfører Carl Holst lover lovændring, der forbyder mod diskrimination mod handicappede i det offentlige rum. 

 

- Der skal være forbud mod at diskriminere handicappede i det offentlige rum, lyder det fra politikeren. 

Så du kan ikke finde nogle argumenter for den her afvisning?

- Spørgsmålet er, om der er nogle handicappede, der skal have hjælp af de andre passagerer. Det er for mig at se helt naturligt, at man hjælper andre. Man hjælper jo også ældre, lyder det fra politikeren.

Du vil have lovændring. Hvornår kan den træde i kraft? 

- Vi er i gang med at se på en lovændring ,der skal træde i kraft per første januar 2018.

Også hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stejler de over, at ægteparret blev nægtet adgang på en bus.

- Det lyder helt mærkværdigt på mig, at man tillader sig til to mennesker, der normalt bevæger sig rundt med bybus, at de ikke kan tage et længere stræk. det begriber jeg simpelthen ikke, lyder det fra socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkranzt-Theil. 

 

- Når man har en førerhund, er det et hjælpemiddel. Jeg ved ikke, om man kan forestille sig, hvordan det er hvis man kom med rollator og fik at vide, man ikke kan få den med. Sådan lyder det fra Karina Adsbøl, der er handicapordfører hos Dansk Folkeparti. Hun fortæller videre: 

- Jeg synes, vi er i et samfund, hvor vi skal tage hensyn til mennesker med et handicap. Jeg synes, det er helt legalt, man har sit hjælpemiddel med på en bustur. 

Direktøren hos Nilles Busrejser, Miriam Christiansen, vil ikke stille op til et tv-interview med TV2 Nord. Hun forklarer dog, at selskabet af sikkerhedsårsager ikke vil have hunde med i bussen, fordi de ikke er spændt fast. Selskabet afviser også førerhundene, fordi de gerne vil tage hensyn til de øvrige passagerer, der kunne være allergiske overfor hunde.


Seneste nyt

fra Nordjylland