Politikere strammer garnet: Slut med bomtrawlernes hærgen i Skagerrak

Mandag aften præsenterede Socialdemokratiet fem konkrete forslag til at få de hollandske bomtrawlere ud af Skagerrak på et møde med fiskerne fra Thorup Strand

De hollandske bomtrawlere og deres hærgen skal ud af Skagerrak.

Så klar var meldingen fra Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, på et møde for fiskerne fra Thorup Strand mandag aften.

Mødet er kommet i stand efter længere tids problemer med hollandske fiskere i farvandet, hvor det senest kostede en lokal fisker skader for 275.000 kroner, da en bomtrawler ignorerede alle advarsler og sejlede ind i ham.

Derfor blev der på mødet præsenteret fem konkrete forslag fra Socialdemokratiet til, hvordan der kan sættes en stopper for bomtrawlerne. 

- Lige nu diskuterer vi, hvordan vi kan give fiskerne i Thorup Strand lidt mere ro på Skagerrak, hvor de hiver en masse fisk og arbejdspladser hjem til det nordjyske marked. Vi skal have farvandet på ordentlig fod igen, siger Simon Kollerup (S), der var en af initiativtagerne til mødet.

- Det betyder, at vi gerne vil have bomtrawl-fiskeri forbudt, og det betyder, at vi gerne vil have de hollandske fiskere til at melde, hvor mange rødspætter de fanger. For det ved vi ikke i dag, tilføjer han. 

Et af forslagene går på, at der skal indføres landingsspligt efter fiskeri i Skagerrak, så bomtrawlerne ikke kan gøre, hvad de danske fiskere og myndigheder mistænker dem for - nemlig at overskride kvoterne i Skagerrak og skrive fangsten på for Nordsøen.

Et andet går på, at der skal føres et skærpet tilsyn med landingerne, og at bomtrawlerne skal melde, når skifter farvand. 

- Jeg tror, der er gode muligheder for at få opbakning til det her. Det er en rigtig vigtig dagsorden, ikke bare for Nordjylland, men for dansk fiskeri generelt. Så vi vil selvfølgelig søge at få opbakning i Folketinget til de fem forslag, vi har fremlagt i aften, siger Simon Kollerup.

Og umiddelbart var der masser af opbakning at hente hos kollega Ib Poulsen, fiskeriordfører for Dansk Folkeparti, der er mindst lige så træt af de hollandske bomtrawlere. 

- Jeg synes, det er rigtig gode forslag. Det, jeg koncentrerer mig om nu, er på kort sigt at få noget gjort ved de bomtrawlere, som hærger herude. Jeg sammenligner dem med banderne på Nørrebro, hvor de hærger, og der har regeringen jo sat massivt ind med kontrol for at få styr på det. Jeg mener, at ministeren og regeringen også her bør øge kontrollen og få nogle ressourcer til Skagerrak, siger Ib Poulsen.

Socialdemokratiets 5 forslag:

  1. Landingspligt før farvandsskift: Alle fangster af rødspætter i Skagerrak skal landes, inden fiskeriet kan skiftes til et andet farvand.
  2. Skærpet kontrol med bomtrawl-landinger: Fiskerikontrollen skal med stikprøvekontroller i tilfældige kasser kontrollere bomtrawlernes fangster, når de losses, og inden de sendes af sted. Desuden skal Fiskerikontrollen holde øje med sammenhængen mellem de hollandske bomtrawleres antal dage i Skagerrak og de registrerede fangster.
  3. Meldepligt før farvandsskift: Fire timer før farvandsskift skal fartøjer melde ind med deres fangstmængder, når de sejler ind og ud af Skagerrak. De samme regler gælder for eksempel, når man sejler ind og ud af norsk zone.
  4. Forbud mod bomtrawl i Skagerrak: Forslagene skal på sigt lede frem til et generelt forbud mod bomtrawl-fiskeri i Skagerak.
  5. Brug kvotebyt: For helt at undgå hollandske fiskere i Skagerrak, skal regeringen undersøge muligheden for at bytte kvoter, så danske fiskere overtager de få kvoter, Holland har i Skagerrak.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland