Politikere varsler opgør med olietyverier

Forsvaret og politikerne skal finde en løsning på det stigende antal olietyverier, mener flertal på borgen.

Der skal sættes en stopper for det stigende antal olietyve, der er på spil ved danske olieledninger.

Det mener Socialdemokraterne, Enhedslisten og De Radikale, efter at forsvaret har været udsat for tyveri flere end 10 gange på fire måneder på den store olieledning ned gennem Jylland. Tyverier, der nu er meldt til politiet.

- Når først folk har fået øjnene op for, at de kan få noget brændstof, så frygter jeg, at det eskalerer yderligere. Forsvarets ledelse må finde en løsning sammen med os, siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S).

I mandags borede olietyve sig også ind i en anden olieledning ved Knabstrup nær Holbæk, hvor de stjal op mod 7.000 liter dieselolie. Den tilkoblede slange sprang ved trykket, og olie flød direkte ud i et nærtliggende vandløb.

Scenariet skræmmer Enhedslistens miljøordfører Per Clausen, som nu beder miljøminister Ida Auken (SF) om en redegørelse.

- Det kan godt være at miljøministeren må snakke med forsvarsministeren og energiministeren, men så må de komme med en samlet redegørelse over, hvordan vi undgår tyverierne og de miljøkatastrofer, som kan komme i kølvandet, siger Per Clausen.

Olieledningerne ligger omkring 80 centimeter nede i jorden og løber fra Frederikshavn til den tyske grænse. Både Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening, DN, finder det kritisabelt, at tyverierne først kommer frem nu.

- Forsvaret har ikke været opmærksomme på de olietyverier, som er sket ude i Europa, og handlet efter det. I stedet venter de indtil selv har haft en række tyverier, siger Sine Bouse Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i DN.

Forsvarets Materieltjeneste vurderer, at olietyvene er sluppet af sted med nogle tusinde liter dieselolie.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland