Politisk par vil ændre indkøbspolitik på Forsvars-området

Det er for vanskeligt for de nordjyske værfter at få adgang til at byde på ordrer for Staten. Sådan lyder det fra Karstensens Skibsværft i Skagen. Nu vil to folketingspolitikere tage sagen op Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Bjarne Laustsen (S) og Preben Bang Henriksen (V) går nu sammen i aktion for at få Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse til at ændre politik.

Ifølge de to nordjyske folketingsmedlemmer står der rigtig meget på spil for de nordjyske virksomheder, når Forsvaret i de kommende år skal købe ind for cirka 20 milliarder kroner.

De to nordjyske folktingsmedlemmer ser gerne, at Danmark i højere grad gør som vores nabolande, og køber mere ind hos os selv.

- Det er hundredevis af arbejdspladser det drejer sig om -  ingen tvivl om det,  og vi har gode danske virksomheder, der gerne vil løse opgaverne. De skal i hvert fald ikke bortdømmes på grund af helt tåbelige regler, som Kammeradvokaten har fundet på, siger Bjarne Laustsen (S).

Preben Bang Henriksen er enig.

- Vi kan se til at ordrerne i vidt omfang går udenlands, selv om der faktisk er gode muligheder for at holde dem hjemme. Militært udstyr, som angår den nationale sikkerhed er ikke omfattet af EU’s udbudsregler, så derfor behøver for eksempel Søværnet slet ikke udbyde dem i udlandet, siger Preben Bang Henriksen (V).

Ifølge de to nordjyske politikere er Danmark EU’s duks, når det handler om indkøb af militært grej. Det betyder blandt andet at Danmarks udbudsmateriale bliver oversat til andre EU-sprog. Regningen fra Kammeradvokaten lyder nu på mere end 50 millioner kroner om året. Penge de to nordjyske parlamentarikere hellere ville bruge på indkøb.  

- Vi tror på, at vi begynder at blive hørt nu. Det kan godt gøre en forskel, at vi er en rød og en blå politiker, der sammen rejser denne sag og har skabt opmærksomhed omkring den, siger Preben Bang Henriksen.

Bjarne Laustsen er enig.

- Her er der noget, som vi kan arbejde sammen om, og det tror jeg, at mange sætter pris på. Sammen kan vi noget mere og få lagt pres på systemet, siger Bjarne Laustsen.

Foreløbigt har de to politikere formået at få sag sagen på dagsorden. Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har indkaldt dem til et møde om sagen den 10. oktober 2018.


Seneste nyt

fra Nordjylland