Politiske bestyrelser mangler kvalifikationer

Hvis man sammenligner bestyrelser i private og offentlige selskaber, er der stor forskel på, hvordan medlemmer udvælges.

Ole Mølgaard, der i 30 år har siddet i et hav af bestyrelser, fortæller, at der er en række grundlæggende forudsætninger, som private bestyrelser lægger vægt på.

- Det er oplagt en fordel, at en bestyrelse har medlemmer, der har forstand på økonomi, finansiering, administration og for eksempel IT og markedsføring. Det er også i en produktionsvirksomhed en klar fordel at have folk med branchekendskab, siger Ole Mølgaard.

I de offentlige bestyrelser er det politikere, der udpeger hinanden til bestyrelsesarbejdet. Renovest i Løgstør har således 10 medlemmer af bestyrelsen udpeget af byrådene i Aalborg, Rebild, Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommuner. Gert Fischer Fra Rebild Kommune er formand på 11. år, og han mener ikke, at hans bestyrelse mangler kvalifikationer.

- Vi er sådan nogle mennesker, der har begge ben på jorden. Der kan sidde en elektriker som mig - der kan være en landmand og så videre. Jeg mener, at vi har en bestyrelse, som fungerer meget professionelt sammen med forvaltningen, siger Gert Fischer.

Ifølge Ole Mølgaard er en bestyrelses vigtigste opgave at være en god sparringspartner og inspirationskilde for den daglige ledelse. Der ligger også en opgave i at være med til at udarbejde strategi og også at udøve en vis kontrol, men de argumenter køber det kommunalt styrede Renovest ikke.

- Nej Nej! Det skal vores bestyrelse slet ikke beskæftige os med. Bestyrelsen skal koncentrere sig om at tage overordnede beslutninger. Vi skal ikke sammenlignes med private selskaber: Det er mere rimeligt, at vi bliver sammenlignet med andre affaldsselskaber rundt om i landet, og der ligger vi faktisk helt i top, hvad angår økonomi, effektivitet og miljø, siger Gert Fischer.


Seneste nyt

fra Nordjylland