Præst afviste at begrave homoseksuel

Præst fra Aalborg Stift ville ikke begrave homoseksuel kvinde.

En datter fra Nordjylland måtte målløs acceptere, at en præst nægtede at begrave hendes 74-årige mor, fordi moren havde levet som homoseksuel.

Det var en præst fra Aalborg stift, der for 14 dage siden nægtede at stå for begravelsen af Kirsten Østergaards mor, der har levet sammen med en anden kvinde i 30 år.

Ikke nok med, at datteren skulle komme sig over lige at have mistet sin mor, hun skulle også konfronteres med præstens chokerende udmelding.

- Jeg tænkte, kan det virkelige være rigtigt, at vi skal skamme os over det? Jeg kiggede på min mors samlever, hun var helt stille, og så blev jeg virkelig ked af det på hendes vegne. Det er jo en frygtelig situation at sætte hende i, fortæller Kirsten Østergaard til Aftenshowet på DR1.
Morens samlever er 80 år gammel, og de har levet i registreret partnerskab i de fleste af de år, de har levet sammen.

Præsten har sidenhen fortrudt sin beslutning om at nægte at begrave moren - men først efter, at familien havde skrevet en personlig klage til provsten.

- Det var en eklatant fejltagelse fra min side, den største fejltagelse, jeg nogensinde har gjort som præst. Det var en tanketorsk og kortslutning af dimensioner og helt i modstrid med, hvad jeg står for. Jeg havde først sagt ja, men kom så i tanker om, at det kunne være forkert at forestå begravelse af homoseksuelle, når jeg ikke ønsker at medvirke ved vielse af homofile. Men det var en helt fejlagtig slutning. Jeg har bedt om tilgivelse - indtil videre hos to af den efterladtes familie, forklarer præsten fra Aalborg Stift.

Den undskyldning giver Kirsten Østergaard dog ikke meget for.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge det til? Det handler jo om hans menneskesyn, og det tror jeg da ikke er forandret. Han har da sikkert fortrudt det, men det er da ikke på grund af os, men mere fordi han har sat selv meget dårlig situation.

Håber på debat Kirsten Østergaard håber aldrig, at andre skal komme i samme situation, og vil derfor gerne sætte skub i en debat om præsternes personlige holdninger, menneskesyn og værdier i den danske folkekirke og konsekvenserne for præstens ulovlige handling.

- Jeg mener, at folkekirken skal opgraderes til 2012. Præsterne skal ikke have lov til at forvalte og sortere ved døren, som de gør, når de for eksempel ikke vil vie skilte eller homoseksuelle, siger hun.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland